Ukrajina: Nastavljeno bombardovanje naselja oko elektrane u Zaporožju

Ukrajina: Nastavljeno bombardovanje naselja oko elektrane u Zaporožju

Načelnik zaporoške općine Energodar saopćio je da je u napadima ranjeno najmanje deset osoba.
Bombardovana stambena područja oko nuklearne elektrane Zaporožje.     Foto: Reuters

Načelnik Endergodara u ukrajinskoj regije Zaporožja Dmitrij Orlov saopćio je da su stambena područja oko nuklearne elektrane Zaporožje bombardovana i da je najmanje deset ljudi povrijeđeno.

“Napadnuti su 3., 4. i 5. okrug grada Energodara. Prema prvim podacima, deset osoba je povrijeđeno. Razbijeni su prozori na kućama i uništeno više automobila“, naveo je Orlov u izjavi na svom Telegram nalogu.

Na snimku koji je podijelio gradonačelnik Orlov, vidi se da su intervenirale i vatrogasne ekipe.
On tvrdi da ruske snage pokušavaju da prikupe potpise Energodaraca kako bi Ukrajinu proglasili odgovornom za napade oko nuklearne elektrane Zaporožje.

“Ruski okupatori su pripremili pismo dezinformacije predstavnicima Međunarodne agencije za atomsku energiju i navodno prikupljaju potpise Energodaraca“, naveo je on.

Uporedo s tim, portparol ureda ukrajinskog predsjednika Andrej Ermak saopćio je da je ekspertna grupa Međunarodne agencije za atomsku energiju na putu ka Zaporožju i tamošnjoj nuklearnoj elektrani.

Najveća nuklearna elektrana Evrope u Ukrajini pod kontrolom je ruskih snaga i u više navrata je granatirana. To je izazvalo zabrinutost zbog moguće nuklearne katastrofe.

Ujedinjene nacije (UN) su prošle sedmice saopćile da su u toku pripreme za slanje tima u inspekciju situacije u Zaporožju i da se čeka odobrenje i sigurnosna garancija s obje sukobljene strane.

Odluka je došla nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao IAEA da ima stalno prisustvo stručnjaka u nuklearnom postrojenju u Zaporožju.

TRT Balkan / agencije