Očekuje se da će zimska oluja Eliot doneti najhladniji Božić na Srednjem zapadu od kasnih 1980-ih, prema prognozama koje citiraju američki mediji.     Foto: Reuters

Zahlađenje koje se događa "jednom u generaciji" i koje je počelo na pacifičkom severozapadu u utorak, pre nego što se pomerilo na istok, postaće "ciklon bomba" do petka, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Više od 90 miliona ljudi širom 37 država je pod upozorenjem na zimske vremenske prilike.
Očekuje se da će zimska oluja Eliot doneti najhladniji Božić na Srednjem zapadu od kasnih 1980-ih, prema prognozama koje citiraju američki mediji.

Predviđa se da će čak i Florida, sunčana država, doživeti najhladniji Božić u poslednjih 30 godina.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) navela je u saopštenju da su do kraja ove nedelje u nekim delovima zemlje moguće temperature od minus 45 stepeni Celzijusa.

NWS navodi da se to događa jednom u generaciji, dodajući da se na području Velikih jezera očekuje da će njen pritisak dosegnuti ekvivalent uragana kategorije 3.

Guverneri Kentakija i Severne Karoline proglasili su vanredno stanje, a očekuje se da će snežni uslovi i ledeni putevi dovesti do haosa u saobraćaju ovog vikenda.

Stotine letova iz Denvera i Čikaga je već otkazano, a Čikago je upozoren da se pripremi za jake snežne padavine koje počinju danas i koje će biti praćene udarima od 80 kilometara na čas.

Kako se oluja bude razvijala, meteorolozi predviđaju da će se pretvoriti u "ciklon bombu".
"Ciklon bomba" je naziv za oluju koja se brzo pojačava, sa centralnim vazdušnim pritiskom koji pada na najmanje 24 milibara za 24 sata.

Takve oluje nazivaju se ciklon bombama zbog eksplozivne snage uzrokovane brzim padom pritiska.

Tanjug