Trump je sve istrage označio kao "lov na vještice" i politički progon.     Foto: Reuters

Velika porota u New Yorku izglasala je optužnicu protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog tihih isplata novca glumici iz filmova za odrasle Stormy Daniels uoči izbora 2016.

Optužnica za krivično djelo, o kojoj su u četvrtak naveliko izvještavali američki mediji i koju je pod pečatom podnijelo okružno tužilaštvo na Manhattanu, vjerovatno će biti objavljena u narednim danima. Trump je odmah osudio tu odluku dok je bjesnio protiv tužilaca i njegovih političkih protivnika.

"Ovo je politički progon i miješanje u izbore na najvišem nivou u historiji", rekao je on u izjavi. "Čak i prije nego što sam položio zakletvu kao vaš predsjednik Sjedinjenih Država, radikalne lijeve demokrate - neprijatelji vrijednih muškaraca i žena ove zemlje - bili su uključeni u lov na vještice", rekao je.

U izjavi od pet paragrafa objavljenoj nekoliko minuta nakon objavljivanja vijesti o optužnici, Trump je obećao da će se osvetiti jer planira da se vrati u Bijelu kuću na izborima 2024. godine.

"Demokrate su lagale, varale i krale u svojoj opsesiji pokušavajući da 'uhvate Trumpa', ali sada su učinili nezamislivo - optužili potpuno nevinu osobu za čin očiglednog miješanja u izbore", rekao je.

"Naoružavanje našeg pravosudnog sistema da kazni političkog protivnika, koji je slučajno predsjednik Sjedinjenih Država i daleko vodeći republikanski kandidat za predsjednika, nikada se prije nije dogodilo. Nikada. "Vjerujem da će se ovaj ‘lov na vještice’ u velikoj mjeri suprotstaviti Joeu Bidenu", rekao je.

Trump, koji je prošlog vikenda održao svoj prvi skup predizborne kampanje 2024. godine, dodao je: "Pobijedit ćemo Joea Bidena, i izbacit ćemo sve ove lažne demokrate s položaja". Njegov drugi sin Eric pridružio se užasnoj salvi.

"Ovo je tužilački prekršaj trećeg svijeta", napisao je Eric na Twitteru. "To je oportunističko ciljanje političkog protivnika u godini kampanje."

Očekuje se da će Trump biti optužen u utorak, rekla je njegova advokatica Susan Necheles. "Očekujemo da će se suđenje održati u utorak", rekao je Necheles u e-poruci, bez detaljnijeg objašnjenja.

Na suđenju, okrivljenom se izlažu optužbe koje mu se stavljaju na teret i uglavnom se izjašnjava o krivici. Sudija zatim odlučuje da li ih treba pustiti uz kauciju ili ih odvesti u pritvor. Advokat Danielsa je u međuvremenu rekao da optužnica protiv Trumpa pokazuje da "niko nije iznad zakona".

"Optužnica Donalda Trumpa nije razlog za radost", napisao je Clark Bruster na Twitteru. "Sada neka prevlada istina i pravda."

Lov na vještice

Ovaj 76-godišnji republikanac postao bi prvi bivši ili sadašnji predsjednik koji će biti optužen za zločin - prekinuvši trku za Bijelu kuću 2024. u kojoj se Trump kandidirao za povratak na funkciju.

Trump je 18. marta izjavio da očekuje da će biti uhapšen u roku nekoliko dana zbog isplate Daniels - koja je primila 130.000 dolara sedmicama prije izbora 2016. kako bi je spriječila da izađe u javnost o aferi za koju kaže da je imala s Trumpom deceniju ranije. Ali nakon nekoliko dana neizvjesnosti – što je New York dovelo do ivice mogućih protesta – vijeće Velike porote koje je sazvao tužilac na Manhattanu nastavilo je saslušavati svjedoke, a izgledi za trenutnu optužnicu su se povukli.

Trumpov bivši advokat Michael Cohen, koji je svjedočio pred velikom porotom, rekao je Kongresu 2019. da je platio Daniels u Trumpovo ime i da je kasnije nadoknađen. Istraga u New Yorku prva je koja je donijela odluku o optužnici od tri velike istrage protiv bivšeg predsjednika.

Trump se također suočava s istragama krivičnih djela u Gruziji u vezi s izborima 2020. i u Washingtonu zbog napada na Capitol 6. januara 2021. od pristalica bivšeg predsjednika, koji su se nadali da će ga zadržati na funkciji nakon njegovog poraza na izborima. Trump je sve istrage označio kao "lov na vještice" i politički progon.

Trampova optužnica je 'nepopravljivo oštetila' zemlju

Najviši američki republikanac Kevin McCarthy rekao je da je odluka o podizanju optužnice protiv Trumpa "nepopravljivo oštetila" zemlju jer su saveznici bivšeg predsjednika pokrenuli žestoki napad na demokrate i pravne zvaničnike.

Okružni tužilac Manhattana Alvin Bragg, izabrani demokrata, "nepopravljivo je oštetio našu zemlju u pokušaju da se umiješa u naše predsjedničke izbore", rekao je predsjednik Zastupničkog doma McCarthy. "Američki narod neće tolerirati ovu nepravdu, a Zastupnički dom će pozvati na odgovornost Alvina Bragga i njegovu neviđenu zloupotrebu ovlasti."

TRT Balkan