Velika Britanija je obećala da će postepeno ukinuti uvoz ruske nafte do kraja godine.      Foto: Reuters

Velika Britanija u junu nije uvezla gorivo iz Rusije, ostvarivši to po prvi put u historiji, saopštio je u srijedu Ured za nacionalnu statistiku (ONS).

Ukupan uvoz robe u Veliku Britaniju iz Rusije također je pao na 33 miliona funti (39 miliona dolara) u junu, što je najniži nivo od početka evidencije ONS-a 1997.

Velika Britanija, koja je među brojnim zemljama koje su sankcionisale Moskvu zbog rata u Ukrajini, obećala je da će postepeno ukinuti uvoz ruske nafte do kraja godine.

Ranije je, u toku dana, britanski ministar odbrane James Heappey upozorio da bi bilo "katastrofalno" ponovno uspostavljanje odnosa s Rusijom.

Kako je kazao, to bi utjecalo na britansku sigurnost u roku samo nekoliko godina.

"Svaka stvar koju sam vidio u posljednjih šest mjeseci govori mi da bi to bilo katastrofalno za sigurnost u euroatlantskom regionu. U roku samo nekoliko godina našli bismo se u situaciji u kojoj je osnažena Rusija kriva za izazove 100 puta gore od onoga što vidimo upravo sada. Zato što bi mogli tražiti da svoje ambicije prošire izvan Ukrajine i na teritoriju NATO-a, na Baltiku, naprimjer”, upozorio je britanski ministar odbrane.

TRT Balkan / agencije