"Paket će uključivati ​​više artiljerijskih topova, četvrtinu miliona komada municije i oko 100 preciznih projektila Brimstone", navodi se u saopštenju vlade.               Foto: AA

Britanski ministar odbrane John Healey najavio je novi paket vojne pomoći Ukrajini nakon sastanka u nedjelju s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom odbrane Rustemom Umerovom u južnom lučkom gradu Odesa.

"Paket će uključivati ​​više artiljerijskih topova, četvrtinu miliona komada municije i oko 100 preciznih projektila Brimstone", navodi se u saopštenju vlade.

Healey je obećao da će ubrzati izporuku vojne podrške za Ukrajinu odobrene u aprilu da stigne u narednih 100 dana.

Tokom posjete, koja se poklopila s ukrajinskim proslavama Dana mornarice, on je "potvrdio da će nova vlada u Westminsteru ponovo ojačati britansku posvećenost Ukrajini".

"Možda je došlo do promjene vlade, ali Velika Britanija je ujedinjena za Ukrajinu", rekao je Healey.

Dodao je da će kao novi ministar odbrane, osigurati da ponovo osnaže britansku podršku povećanjem vitalne vojne pomoći.

"Naša posvećenost da budemo uz ukrajinski narod je apsolutna, kao i naša odlučnost da se suprotstavimo ruskoj agresiji i gonimo (predsjednika Vladimira) Putina za njegove ratne zločine. Ova vlada je nepokolebljiva u našoj posvećenosti da nastavimo s pružanjem vojne pomoći i stajaće rame uz rame s našim ukrajinskim prijateljima koliko god bude potrebno", dodao je on.

"Novi paket će uključivati ​​250.000 komada 50-kalibarske municije, 90 protivtenkovskih projektila Brimstone, 50 malih vojnih čamaca za podršku riječnim i obalskim operacijama, 40 vozila za razminiravanje, 10 artiljerijskih topova AS-90 i 61 buldožer kako bi se pomoglo u izgradnji odbrambenih pozicija i podrške za AS-90, uključujući 32 nove cijevi i ključne rezervne dijelove koji će pomoći Ukrajini da ispali još 60.000 155 milimetarskih granata", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Velika Britanija u aprilu objavila najveći paket vojne pomoći Ukrajini, u kojem je 400 vozila, 1.600 projektila, uključujući dodatne precizne vođene rakete dugog dometa "Storm Shadow", četiri miliona komada municije i 60 čamaca.

TRT Balkan / agencije