Francuska će uspostaviti obučenu stalnu mobilnu policijsku jedinicu za borbu protiv ilegalnih prelazaka.     Foto: AA

Velika Britanija i Francuska dogovorile su se da će zajednički obučavati ukrajinske marince kako bi pomogli Ukrajini da ostvari odlučnu prednost na bojnom polju, rekao je u petak britanski premijer Rishi Sunak.

Na prvom samitu Francuske i Velike Britanije od 2018. godine, Sunak i francuski predsjednik Emmanuel Macron potvrdili su da današnji sastanak u Parizu označava "novi početak".

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare, dvojica lidera istakla su važnost zajedničkih akcija za prevazilaženje izazova u energetskom i sigurnosnom sektoru, potvrđujući nepokolebljivu podršku Ukrajini.

"Dogovorili smo se da obučavamo ukrajinske marince, kako bismo pomogli Ukrajini da dobije odlučujuću prednost na bojnom polju i da ta zemlja pobijedi u ovom ratu", rekao je Sunak.

Dodao je da Velika Britanija i Francuska dijele "posebnu vezu i posebnu odgovornost" kada je sigurnost Evrope ugrožena te je dodao da će dvije zemlje uvijek biti na čelu odbrane evropskog kontinenta.

Što se tiče ilegalnih prelazaka malih brodova preko Engleskog kanala, Sunak je rekao da će Velika Britanija izdvojiti 480 miliona funti u naredne tri godine, kako bi u partnerstvu s Francuskom doprinijela u rješavanju ilegalnih prelazaka migranata.

Takođe, Francuska će uspostaviti obučenu stalnu mobilnu policijsku jedinicu za borbu protiv ilegalnih prelazaka.

"Emmanuel i ja dijelimo isto uvjerenje, kriminalne bande ne bi trebale odlučivati ko dolazi u naše zemlje", rekao je Sunak.

TRT Balkan / agencije