Teroristička organizacija PKK/YPG i njene povezane grupe regrutirale su veliki broj sirijske djece da se pridruže redovima PKK.     Foto: AA

“Teroristička grupa PKK/YPG koju podržavaju SAD i njene podružnice nastavljaju regrutirati djecu vojnike za ratovanje u sjevernoj Siriji i sjevernom Iraku”, navodi se u izvještaju Ministarstva odbrane sirijske privremene vlade.

“Mnoga arapska i turkmenistanska djeca u istočnoj Siriji su kidnapovana i gurnuta da se pridruže terorističkoj grupi PKK/YPG, koju podržavaju SAD, kao i njene podružnice, kao što su SDF i Revolucionarna omladina”, navodi se u izvještaju.

Teroristička organizacija i njene povezane grupe regrutirale su veliki broj sirijske djece, a zatim ih prevezle u sjeverni Irak kako bi se pridružile redovima PKK.

Pozivajući se na podatke Ujedinjenih naroda, ministarstvo je reklo da teroristička organizacija PKK/YPG koju podržavaju SAD i njene podružnice imaju više od 700 djece vojnika. Broj maloljetnih članova bio je 1.696 u 2022.

Sirijska privremena vlada zabranjuje djecu vojnike

U maju 2020. Ministarstvo odbrane privremene sirijske vlade, koje je odobrila vlada, izdalo je naredbu kojom se zabranjuje upis mladih u Sirijsku nacionalnu armiju (SNA).

Uredba je zabranila jedinicama i vođama SNA da angažuju djecu u bilo kakvoj vojnoj ili civilnoj ulozi, što je praksa zabranjena međunarodnim pravom. “Kršenje ovih zabrana će rezultirati krivičnim kaznama”, saopštilo je ministarstvo.

“Vojska obučena za međunarodno humanitarno pravo”

SNA aktivno provodi reformske mjere, s više brigada i divizija koje potpisuju sporazume s projektima međunarodnog humanitarnog prava.

Pripadnici oružanih snaga prolaze stalnu i rigoroznu obuku. Između augusta 2021. i januara 2023. SNA je organizirao 85 kurseva humanitarnog prava, a obuku je omogućio Geneva Call.

“Tokom tog vremena, 1.480 osoba je prošlo ovu obuku”, rekli su u ministarstvu.

Ministarstvo je saopćilo da se unutar istog vremenskog okvira SNA udružio s organizacijama kao što su Afaq, Ward Al Balad Organisation, Benevolent Seed Humanitarian, Human Rights Guards Organisation i ORSAM u naporima povezanim s humanitarnim i međunarodnim pravom.

Najmanje 15.000 pripadnika Sirijske nacionalne vojske u različitim činovima prošlo je obuku kao rezultat ove suradnje.

TRT Balkan