Elder je na konferenciji za novinare u Uredu Ujedinjenih naroda (UN) u Ženevi istakao da se situacija pogoršala od aprila 2023. godine, kada su počeli sukobi u Sudanu.            Foto: AP

Glasnogovornik Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) James Elder izjavio je da je najveći slučaj raseljavanja djece u svijetu zabilježen u Sudanu, gdje je četiri miliona djece raseljeno u zemlji u kojoj su odvijaju sukobi.

Elder je na konferenciji za novinare u Uredu Ujedinjenih naroda (UN) u Ženevi istakao da se situacija pogoršala od aprila 2023. godine, kada su počeli sukobi u Sudanu.

"Najveći slučaj raseljavanja djece u svijetu dogodio se u Sudanu. Četiri miliona djece je raseljeno. To znači da se dnevno raseli 13.000 djece", istakao je Elder.

Podvukao je da zbog sukoba u Sudanu nema sigurnosti te da je više od 700.000 djece suočeno s najopasnijom situacijom pothranjenosti.

Naglašavajući da dvije trećine stanovništva u Sudanu nema pristup osnovnim zdravstvenim uslugama, Elder je dodao:

"Ovo je onda rat koji uništava zdravstvene i prehrambene sisteme. Ovo je rat koji uništava koncept poštivanja zakona rata i ubija ljude."

Sudan je od aprila 2023. godine opterećen borbama između vojske, koju predvodi general Abdel Fattah al-Burhan, šef vladajućeg Suverenog vijeća zemlje, i paravojnih Snaga za brzu podršku.

Nekoliko sporazuma o prekidu vatre uz saudijsko i američko posredovanje nije uspjelo okončati nasilje.

TRT Balkan / agencije