U oko 40 posto potvrđenih slučajeva kolere oboljela su djeca      Foto: Reuters

Kolera i pothranjenost uzrokuju sve veći broj smrti djece na Haitiju, upozorio je u srijedu UNICEF.

Prema podacima agencije Ujedinjenih nacija (UN) dva od pet pacijenata oboljelih od kolere na Haitiju, ili 40 posto potvrđenih slučajeva, su djeca. Devet od deset slučajeva javlja se u područjima gdje djeca pate od akutne pothranjenosti.

"Na Haitiju trenutno postoji trostruka prijetnja životima djece – neuhranjenost, kolera i oružano nasilje. A, ponekad i sve troje zajedno”, rekao je Manuel Fontaine, direktor Kancelarije za hitne programe, tokom posjete Haitiju.

Naveo je da u samo nekoliko sati zbog dijareje i povraćanja dehidriraju i oslabe toliko da mogu umrijeti bez pravovremenog i adekvatnog liječenja.

"Kolera i pothranjenost su smrtonosna kombinacija, a jedno vodi do drugog", istakao je Fontaine.

Od početka izbijanja kolere 2. oktobra, Ministarstvo zdravlja Haitija prijavilo je skoro 200 smrtnih slučajeva i više od 10.600 slučajeva sumnje na koleru u populaciji od 11 miliona ljudi.

Kriza i haos su se intenzivirali na Haitiju u posljednjih nekoliko sedmica nakon što su blokade kriminalnih grupa uzrokovale nestašicu hrane, vode i goriva, baš u trenutku kada se zemlja nosi s epidemijom.

Premijer Ariel Henry zatražio je od međunarodne zajednice vojnu pomoć u borbi protiv epidemije kolere i akcija kriminalnih grupa.

UNICEF apeluje na 27,5 miliona dolara humanitarne pomoći za zdravstvene usluge, vodu, higijenu, hranu i zaštitu za 1,4 miliona ljudi.

TRT Balkan / agencije