UN: Područja koja Izrael želi evakuisati čine dvije trećine Pojasa Gaze

UN: Područja koja Izrael želi evakuisati čine dvije trećine Pojasa Gaze

Oko 1,9 miliona Palestinaca prisilno je raseljeno u Pojasu Gaze, gdje živi oko 2,3 miliona ljudi.
Navedeno je da je prije 7. oktobra 1,78 miliona Palestinaca živjelo u mjestima koja Izrael želi da budu evakuisana, što odgovara 77 posto stanovništva Pojasa Gaze.           Foto: AA

Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) objavio je da područja koja Izrael želi da budu evakuisana zbog svojih napada čini dvije trećine površine Pojasa Gaze.

Navedeno je da je površina mjesta koja Izrael želi da budu "evakuisana" u Pojasu Gaze, koja je pod izraelskim napadima od 7. oktobra prošle godine, dostigla 246 kvadratnih kilometara.

Saopćeno je da to čini dvije trećine površine Pojas Gaze, koji ima površinu od približno 360 kvadratnih kilometara.

Navedeno je da je prije 7. oktobra 1,78 miliona Palestinaca živjelo u mjestima koja Izrael želi da budu evakuisana, što odgovara 77 posto stanovništva Pojasa Gaze.

Nakon što je 7. oktobra izvela napad na Pojas Gaze, izraelska vojska je zatražila od Palestinaca na sjeveru blokirane enklave da odu u južne i centralne dijelove za koje je tvrdila da su "sigurni".

Zbog napada su Palestinci na sjeveru Pojasa Gaze prisilno raseljeni. U decembru 2023. izraelska vojska je također pokrenula kopnene napade na Khan Younis na jugu i na centralne dijelove Pojasa Gaze, za koje je ranije tvrdila da su "sigurni".

Nakon ovih napada, hiljade civila, uključujući Palestince koji su bili prisilno raseljeni sa sjevera, morali su ponovo napustiti svoja skloništa.

Otprilike 1,9 miliona Palestinaca prisilno je raseljeno u Pojasu Gaze, gdje živi oko 2,3 miliona ljudi. Većina raseljenih sklonila se u grad Rafah, koji se nalazi na jugu Pojasa Gaze, na granici s Egiptom.

U Rafahu je prije izraelskih napada živjelo oko 280.000 ljudi, a danas je taj broj premašio 1,2 miliona.

Zbog nedostatka dovoljnog smještaja, većina Palestinaca se bori da preživi u kampovima koji se sastoje od improviziranih šatora.

Izraelska administracija sada signalizira da će napasti i Rafah.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant je u izjavi tokom posjete izraelskim trupama u regiji Khan Younis u Pojasu Gaze 1. februara rekao da će svoje kopnene napade prebaciti na grad Rafah na egipatskoj granici.

Premijer Benjamin Netanyahu također je u svojoj izjavi od 4. februara signalizirao da će pokrenuti kopneni napad na grad Rafah.

TRT Balkan / agencije