Talibani su u aprilu zabranili afganistanskim ženama da rade s nevladinim organizacijama.         Foto: Reuters

Izaslanica Ujedinjenih nacija (UN) za Afganistan Roza Otunbayeva izjavila je danas da je "gotovo nemoguće" da međunarodna zajednica prizna talibansku administraciju u Afganistanu ukoliko talibani ne ukinu zabrane na polju prava žena.

"UN se i dalje suočava s komplikovanom situacijom u Afganistanu zbog ograničenja protiv žena koje rade za ovu organizaciju", rekla je Roza Otunbayeva Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Talibani su u aprilu zabranili afganistanskim ženama da rade s nevladinim organizacijama.

"Prenijeli smo im da je, dok god postoje ove uredbe, gotovo nemoguće da njihovu vladu priznaju članovi međunarodne zajednice. Od de facto vlasti nismo dobili nikakva objašnjenja za ovu zabranu niti uvjeravanja da će ona biti ukinuta", rekla je Otunbayeva.

Otunbajeva je rekla da žensko osoblje UN-a za Afganistan neće biti zamijenjeno muškarcima, kao što su neke vlasti predložile.

Ona je zahtijevala od Talibana da ukinu zabrane kako bi UN nastavio svoju punu podršku narodu Afganistana.

"Talibanski režim ostaje izolovan i autokratski. Sastav de facto vlade je u potpunosti muški i gotovo u potpunosti proizlazi iz ruralne političke baze", rekla je ona.

Ona je također rekla da je specijalni koordinator UN-a za Afganistan Feridun Sinirlioglu trenutno u Afganistanu.

Povratak Talibana na vlast u Afganistanu u augustu 2021. godine praćen je prekidom međunarodne finansijske pomoći i ostavio je tu zemlju u dubokoj ekonomskoj, humanitarnoj krizi i krizi ljudskih prava. Žene i djevojke u Afganistanu su lišene svojih prava, uključujući pravo na obrazovanje, i nestale su iz javnog života.

TRT Balkan / agencije