U saopštenju UNSMIL-a se navodi da se kršenja ljudskih prava nastavljaju u zemlji i da je stanje nekažnjivosti postalo rasprostranjena pojava.       Foto: AP

Ujedinjene nacije (UN) i Evropska unija (EU) pozvale su sve strane u Libiji da pitanje ljudskih prava stave u središte mirovnog procesa.

Misija podrške Ujedinjenih nacija u Libiji (UNSMIL) i Misija EU-a u Libiji objavili su saopštenja povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

U saopštenju UNSMIL-a se navodi da se kršenja ljudskih prava nastavljaju u zemlji i da je stanje nekažnjivosti postalo rasprostranjena pojava.

U saopštenju se stoga sve strane u Libiji pozivaju da stave pitanje ljudskih prava u centar mirovnog procesa.

U saopštenju Misije EU-a u Libiji navedeno je da je Libiji data puna podrška u pogledu obezbjeđivanja stabilnosti i uspostavljanja mira.

Naftom bogata Libija poprište je duboke političke i sigurnosne krize i nemira od 2011. godine kada je dugogodišnji vladar Moamer Gadafi svrgnut i ubijen nakon četiri decenije vlasti.

Vlada Libije uspostavljena je 2015. godine temeljem sporazuma na inicijativu Ujedinjenih nacija (UN), ali napori za dugotrajno političko rješenje nisu uspjeli zbog ofanzive snaga libijskog generala Khalife Haftara.

Pod pokroviteljstvom UN-a 23. oktobra 2020. godine postignut je prekid vatre, kojeg ipak povremeno krše Haftarove snage.

TRT Balkan / agencije