Ujedinjene nacije su izrazile zabrinutost zbog smrtonosne policijske pucnjave kada je u utorak ubijen tinejdžer u Francuskoj.           Foto: Reuters

Ujedinjene nacije (UN) u petak su izrazile zabrinutost zbog smrtonosne policijske pucnjave kada je u utorak ubijen tinejdžer u Francuskoj, pozivajući ovu zemlju da se pozabavi diskriminacijom i rasizmom u policijskim snagama.

"Ovo je trenutak da se zemlja ozbiljno pozabavi pitanjima rasizma i diskriminacije u snagama za provođenje zakona", rekla je Ravina Shamdasani, portparolka Kancelarije UN-a za ljudska prava, na brifingu za medije u Ženevi.

Žrtvu, 17-godišnjeg Nahela M. koji je prema podacima UN-u porijeklom iz sjeverne Afrike, ubila je policija u utorak tokom saobraćajne kontrole u predgrađu Pariza Nanterreu.

Francusko tužilaštvo saopštilo je da je policajac koji je ubio tinejdžera optužen za namjerno ubistvo i smješten u istražni zatvor.

Naglašavajući važnost mirnog okupljanja, Shamdasani je pozvala vlasti da osiguraju da policijska upotreba sile "uvijek poštuje principe zakonitosti, neophodnosti, proporcionalnosti, nediskriminacije, predostrožnosti i odgovornosti".

"Sve optužbe o nesrazmjernoj upotrebi sile moraju se brzo istražiti", dodala je ona.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron trebao bi popodne predsjedavati međuministarskim kriznim sastankom dok Vlada Francuske pokušava da uspostavi red i zakon nakon treće noći protesta širom zemlje.

TRT Balkan / agencije