Iranska državna televizija objavila je da je poginula 41 osoba, uključujući demonstrante i policajce.    Foto: Reuters

Širom Irana nastavljeni su protesti koji su izbili zbog smrti 22-godišnjakinje nakon njenog pritvaranja, a lokalni mediji su objavili da je broj poginulih povećan na 41.

Iranska državna televizija objavila je da je poginula 41 osoba, uključujući demonstrante i policajce.

Protesti su izbili prošle sedmice nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, koju je uhapsila državna "policija za moral" u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja, a potom se proširili na više iranskih gradova.

Policija negira da je maltretirala Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje. Vlasti su obećale detaljnu istragu smrti mlade žene.

Protesti su izbili u Teheranu i gradovima na zapadu zemlje nakon što ispraćaja i ukopa Amini u njenom rodnom gradu Sakkizu, 17. septembra.

Do sada su demonstracije održane u mnogim gradovima, posebno u Teheranu, Senendecu, Kerecu, Tabrizu, Mashhadu, Kishu, Kirmanu, Yazdu, Reshtu, Bander Abbasu, Abadanu, Kermanshahu, Ardebilu, Isfahanu, Urmiji, Qazvinu, Zanjanu, Ilamu, Mazenderan, Hamadan, u mnogim od njih došlo je do žestokih sukoba između prosvjednika i snaga sigurnosti.

TRT Balkan / agencije