Navodeći da je Hrvatska važan partner za izvoz žita, Sviridenko je rekla: "Odlučni smo u daljnjem jačanju naše saradnje s Hrvatskom".      Foto:  Reuters

"Potpisali smo sporazum s Hrvatskom za izvoz žita. Ovaj sporazum će omogućiti da ukrajinsko žito brže i efikasnije stigne na evropska i svjetska tržišta", rekla je Sviridenko.

Ukrajina ne može koristiti većinu svojih crnomorskih luka zbog ruske okupacije. Stoga pokušava prebaciti svoj izvoz žita na alternativne pravce. Hrvatske luke se vide kao važan alternativni put za ukrajinsko žito da stigne do Evrope i svjetskih tržišta.

Navodeći da je Hrvatska važan partner za izvoz žita, Sviridenko je rekla: "Odlučni smo u daljnjem jačanju naše saradnje s Hrvatskom".

Hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je i da će Hrvatska učiniti sve što je u njenoj moći da izvozi ukrajinsko žito.

„Podrška ukrajinskom izvozu žita ključna je za globalnu sigurnost hrane“, izjavila je Vučković.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika pšenice. Zbog ruske okupacije, ukrajinski izvoz žitarica značajno je smanjen. Ova situacija ugrožava globalnu sigurnost hrane.

TRT Balkan / agencije