Britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je da će paket pružiti značajno povećanje sposobnosti za ukrajinsku vojsku.    Foto: Reuters

Međunarodni fond za Ukrajinu obezbijediće Kijevu opremu vrijedniju od 200 miliona funti (240 miliona dolara) za poboljšanje njegovih sposobnosti, objavilo je u srijedu britansko Ministarstvo odbrane.

"Ukrajina će dobiti milionske kapacitete, uključujući rezervne tenkove, vazdušne sisteme bez posade, elektronsko ratovanje i protivvazdušnu odbranu“, navodi se u saopštenju iz Ministarstva.

Dodaje se da su prvi paket opreme dogovorile Velika Britanija, Holandija, Norveška, Švedska i Danska, koje su zajedno sa Islandom i Litvanijom ukupno uložile u fond više od 520 miliona funti.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je da će paket pružiti značajno povećanje sposobnosti za ukrajinsku vojsku i njihovu sposobnost da brane svoju zemlju.

"Međunarodni fond za Ukrajinu predvođen Velikom Britanijom pokazuje posvećenost nas i naših saveznika da osiguraju da Ukrajina dobije vitalnu vojnu pomoć neophodnu za odbranu od ruske ilegalne invazije”, rekao je on.

TRT Balkan / agencije