Berlin je jedan od najjačih pristalica izraelske vojne ofanzive u Gazi, uprkos rastućem pritisku javnosti.       Foto: AA

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu (ICJ) u ponedjeljak je počela rasprava po zahtjevu Nikaragve o navodima da Njemačka pomaže Izraelu u izvršenju genocida u Gazi.

Obraćajući se sudu, ambasador Nikaragve Carlos Jose Arguello Gomez rekao je da Njemačka nastavlja svoju vojnu podršku Izraelu, iako je dobro svjesna da bi izraelska kršenja mogla predstavljati čin "genocida".

"Slučaj koji je pred nama uključuje važne događaje koji utiču na živote i dobrobit stotina hiljada ljudi, pa čak i na uništenje čitavog naroda. U Palestini se dešavaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i drugih imperativnih normi međunarodnog prava, uključujući genocid", naglasio je ambasador.

Ambasador je istakao da Njemačka, kao potpisnica Konvencije o genocidu iz 1948. godine, "mora poštovati svoje obaveze i prestati sa slanjem oružja i vojnog materijala u Izrael".

"Nikaragva traži od suda da naredi Njemačkoj da prestane pružati podršku Izraelu u kampanji uništenja palestinskog naroda", rekao je Gomez.

U svojoj završnoj riječi, Gomez je zatražio od suda da "poduzme privremene mjere u odnosu na Njemačku i njeno učešće u mogućem genocidu u Gazi koji je u toku."

“Njemačka mora odmah obustaviti svoju pomoć Izraelu, posebno vojnu pomoć, izvoz vojne opreme i ratnog oružja. Njemačka mora odmah osigurati da se vojna oprema ili oružje i druga oprema koja se koristi u vojne svrhe, a koja je već isporučena Izraelu ne koristi za počinjenje ili olakšavanje ozbiljnih kršenja Konvencije o genocidu”, dodao je.

Berlin je jedan od najjačih pristalica izraelske vojne ofanzive u Gazi, uprkos rastućem pritisku javnosti. Kancelar Scholz je više puta rekao da Njemačka snosi posebnu odgovornost prema Izraelu zbog svoje nacističke prošlosti.

Berlin je odobrio izvoz oružja u Izrael u vrijednosti od 326,5 miliona eura 2023. godine, od čega je većina odobrena nakon 7. oktobra 2023, što je desetostruko povećanje u odnosu na 2022. godinu.

Izrael je ubio više od 33.000 ljudi u napadima na Pojas Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Krajem 2023. godine Južnoafrička Republika je podnijela tužbu ICJ-u, optužujući Izrael da nije ispunio obaveze prema Konvenciji o genocidu iz 1948. godine.

Sud Ujedinjenih naroda (UN) u privremenoj presudi u januaru presudio je da su tvrdnje Južnoafričke Republike uvjerljive. Naložio je privremene mjere izraelskoj vladi da odustane od genocidnih djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije