Većina smrtnih slučajeva i povreda uzrokovana je dimom u crkvenim učionicama nakon nestanka struje, navelo je Ministarstvo.    Foto: Reuters

Kako navode lokalni izvori, vatra je blokirala ulaz u crkvu, što je izazvalo stampedo jer su većina poginulih bila djeca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta je objavilo da je požar izbio oko 9 sati ujutro po lokalnom vremenu, i to "u klima-uređaju na drugom spratu crkvene zgrade, koja uključuje niz učionica, kao rezultat električnog kvara".

Većina smrtnih slučajeva i povreda uzrokovana je dimom u crkvenim učionicama nakon nestanka struje, navelo je Ministarstvo.

U momentu požara u crkvi u četvrti Imbaba na misi se okupilo oko 5.000 vjernika.

Ministarstvo zdravstva Egipta objavilo je da su povrijeđene osobe hospitalizirane.

Kako navode lokalni mediji, požar još uvijek nije ugašen u crkvi nazvanoj po svetom Merkuriju iz Cezareje, kojeg poštuju Kopti, najveća kršćanska zajednica na Bliskom istoku s 10 do 15 od 103 miliona Egipćana.

Predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi izjavio je da pomno prati dešavanja oko ove tragične nesreće i da je uputio državnim agencijama i institucijama da poduzmu neophodne mjere kako bi se odmah pozabavile tragedijom i zbrinule sve povrijeđene.

”Mobilizirao sam sve državne službe kako bih osigurao poduzimanje svih potrebnih mjera”, objavio je al-Sisi na Facebooku.

Egipatski predsjednik je izrazio saučešće žrtvama požara u crkvi Abu Sefein.

Giza se nalazi oko 20 kilometara jugozapadno od glavnog grada Kaira.

Kopti su najveća manjina u Egiptu, iako njihov tačan broj nije zvanično utvrđen. Brojke se kreću između 4,7 i 7,1 milion, što čini između šest i devet posto ukupnog stanovništva, iako neke procjene navode da je taj udio čak 10 do 20 posto.

TRT Balkan / agencije