Televizijski toranj svijetli u sumrak pored Berlinske protestantske katedrale smanjenim osvjetljenjem − radi uštede energije.     Foto: Reuters

U njemačkim pokrajinama restorani izbacuju jela sa menija, gasi se ulična rasvjeta.

Lokalni mediji su objavili da kako bi uštedili novac tokom energetske krize, restorani u njemačkoj pokrajini Baden-Wurttemberg smanjuju menije ili skraćuju radno vrijeme.

"Ekonomski pritisak se povećao, pa su radno vrijeme, meniji ili raspoređivanje osoblja dovedeni u pitanje", rekao je Daniel Ohl, portparol Udruženja hotela i restorana Baden-Wurttemberg, za njemačku novinsku agenciju DPA.

U sklopu mjera, restorani su uveli dodatne slobodne dane ili su sa menija skinuli jela koja su se rijetko naručivala, a uzrokovala troškove skladištenja.

Nešto sjevernije u gradu Ludwigshafenu u Rhineland-Palatinateu donesena je odluka o isključenju ulične rasvjete čak i na važnim saobraćajnicama, sa ciljem da uštedi oko 150.000 kilovat časova električne energije.

"Važno je da mi kao administracija damo primjer i čuvamo resurse zajedno s industrijom i građanima", rekla je gradonačelnica Jutta Steinruck.

Saopšteno je da je ušteda energije na uličnoj rasvjeti proces koji se provodi više godina, svake godine se uštedi oko pet posto energije u odnosu na prethodnu godinu.

Na jugu Njemačke, u Bavarskoj, banka Sparkasse Augsburg planira smanjiti temperaturu radi uštede energije, što je obavezno jer su u septembru stupili na snagu novi propisi njemačke vlade o uštedi energije.

Zbog novih temperaturnih zahtjeva banka sada ublažava stroge propise o odjeći.

TRT Balkan / agencije