Zawahiri je dugo uspijevao izbjeći američke pokušaje da ga ubiju ili zarobe.     Foto: Reuters

U napadu američkim dronom u Afganistanu tokom vikenda je ubijen lider Al-Kaide Ayman al-Zawahiri, što je, kako je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden rekao, "jasna demonstracija" američke odlučnosti da sprovede svoju borbu protiv terorističke grupe.

"Sada je pravda zadovoljena, a ovog terorističkog vođe više nema. Večeras smo ponovo jasno stavili do znanja da, bez obzira na to koliko dugo, bez obzira gdje se krijete, ako ste prijetnja našem narodu, Sjedinjene Države će vas pronaći", rekao je Biden u obraćanju koje je objavila nacionalna televizija.

Zawahiri je dugo uspijevao izbjeći američke pokušaje da ga ubiju ili zarobe. On je od 2011. predvodio grupu koju je SAD proglasio terorističkom, kada su američke snage u Pakistanu ubile osnivača Al-Kaide Osamu bin Ladena.

Američki napad dogodio se u nedjelju rano ujutro po lokalnom vremenu i ciljao je na sigurnu kuću u centru Kabula u koju su se Zawahiri, njegova supruga, kćer i unuci preselili ove godine, rekao je visoki zvaničnik administracije koji je informisao novinare, pod uslovom da ostane anoniman.

Sjedinjene Američke Države su mjesecima proučavale lokaciju, a Biden je primao informacije od maja. Njegova obavještajna zajednica izvela je potencijalnu operaciju protiv Zawahirija 1. jula, a predsjednik je od tada radio na tome da osigura da svaki napad "minimizira" rizik od civilnih žrtava, naveo je zvaničnik.

Zvaničnik je rekao da su dvije rakete Hellfire ispaljene iz američkog drona koji je ciljao Zawahirija dok je bio sam i da niko od članova njegove porodice ili drugih civila nije ubijen tokom napada.

U međuvremenu, talibani su osudili američki napad, nazvavši ga "jasnim kršenjem međunarodnih principa i Sporazuma iz Dohe", pozivajući se na pakt koji je odredio američko napuštanje Afganistana.

Zawahiri je porijeklom iz Egipta i proveo je decenije u Al-Kaidi, služeći kao zamjenik vođe Bin Ladena. Vjeruje se da je planirao napad 2000. na američki brod USS Cole u Jemenu u kojem je ubijeno 17 američkih mornara i pomogao u koordinaciji terorističkih napada 11. septembra 2001. na New York i Pentagon.

SAD je ponudio nagradu do 25 miliona dolara za informacije o njemu u okviru programa Nagrade za pravdu.

TRT Balkan / agencije