Ova pomoć će doprinijeti radu 70 elektrana s ciljem oživljavanja komercijalnih aktivnosti u Jemenu.     Foto: Reuters

U Aden, privremeni glavni grad Jemena, stigla je pomoć od oko 30 hiljada tona goriva koju je Saudijska Arabija poslala kako bi pomogla zemlji da zadovolji potrebe za električnom energijom i kako bi se donekle podržale trgovinske aktivnosti.

Program Saudijske Arabije za obnovu i razvoj Jemena objavio je na Twitteru da je pomoć s gorivom stigla do naftne luke u Adenu.

U saopštenju se navodi da će ova pomoć doprinijeti radu 70 elektrana s ciljem oživljavanja komercijalnih aktivnosti u Jemenu.

Jemenska vlada je 29. septembra objavila da je potpisan sporazum o isporuci goriva u vrijednosti od 200 miliona dolara iz Saudijske Arabije.

U saopštenju Programa Saudijske Arabije za obnovu i razvoj Jemena navedeno je da je 26. oktobra, 17. decembra 2022. i 18. februara 2023. u Jemen poslato 75 hiljada tona goriva.

Jemen je već deceniju poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je eskalirala 2014. godine ratom između proiranskog pokreta Husi i snaga lojalnih jemenskoj vladi. Husi kontroliraju značajan dio Jemena, a vladine snage u borbi protiv Husa podržavaju i koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom.

Jemen je među najsiromašnijim zemljama svijeta i trenutno je poprište jedne od najtežih humanitarnih kriza na planeti.

TRT Balkan / agencije