U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je više od 38.900 Palestinaca, dok je više od 89.600 povrijeđeno.      Foto: AA

U izraelskim vazdušnim napadima na dvije kuće u centralnom Pojasu Gaze u subotu ubijeno je deset Palestinaca.

Iz bolnice Al-Awda saopšteno je da su primili četiri tijela i nekoliko povrijeđenih u napadu izraelskog aviona na kuću u izbjegličkom kampu Nuseirat.

Civilna zaštita Gaze putem Telegrama objavila je da je šest Palestinaca ubijeno, a više povrijeđeno u izraelskom granatiranju kuće u kampu Bureij. Tačan broj žrtava nije preciziran.

Dodaje se da timovi rade na izvlačenju žrtava iz ruševina.

Očevici su ispričali za Anadolu da su izraelski ratni avioni uništili dvije kuće, jednu koja je pripadala porodici Gharab u kampu Nuseirat, a drugu porodici Khalifa u kampu Bureij.

Dodali su da su među poginulima i ranjenim bila i djeca i žene koje su prevozile medicinske ekipe.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada Hamasa 7. oktobra.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je više od 38.900 Palestinaca, dok je više od 89.600 povrijeđeno.

Više od devet mjeseci nakon početka izraelskih napada, veliki dijelovi Gaze su u ruševinama.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom naloženo da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.

TRT Balkan / agencije