Više od 35.000 Palestinaca je ubijeno, a više od 76.600 ranjeno u brutalnom izraelskom napadu na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine.               Foto: AA

Najmanje 500 medicinskih radnika ubijeno je od početka izraelskog rata u Gazi 7. oktobra prošle godine, saopćilo je Ministarstvo zdravstva Gaze u nedjelju kada je svijet obilježavao Međunarodni dan medicinskih sestara/tehničara.

"Ovdje u Palestini, a posebno u Gazi, ovaj dan prolazi jer je izraelska okupacija ubila 138 medicinskih sestara. Ovogodišnji Međunarodni dan medicinskih sestara je izuzetan i naše je pravo da ovu godinu nazovemo godinom medicinskih sestara", rekao je portparol Ministarstva Khalil al-Daqran tokom konferencije za novinare u sklopu sjednice koju su organizovale medicinske sestre u bolnici Al-Aksa u gradu Deir al-Balahu u centralnom Pojasu Gaze.

Poručio je da su medicinske sestre, babice i medicinski timovi sastavni dio tkiva palestinskog naroda.

"Oni su odigrali svoju nacionalnu i humanitarnu ulogu da spase živote ranjenih i bolesnih. Oni su ispunili svoju profesionalnu zakletvu u godini u kojoj su oboreni rekordi u pogledu količine pruženog liječenja u okolnostima kada je medicinsko osoblje stradalo, ranjeno, raseljeno u šatorima ili zatočeno u izraelskim rasističkim zatvorima. Ubijeno je 500 medicinskog osoblja, 1.500 je ranjeno, a 312 je zatvoreno", rekao je al-Daqran.

Pozvao je međunarodnu zajednicu i slobodne ljude svijeta da zaštite medicinsko osoblje i zdravstvene ustanove.

Pozvao je i sindikate, međunarodne organizacije i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da pošalju medicinske timove kako bi podržali zdravstvene radnike u palestinskoj enklavi.

Više od 35.000 Palestinaca je ubijeno, a više od 76.600 ranjeno u brutalnom izraelskom napadu na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine.

Izrael provodi blokadu nad Gazom i ne dozvoljava ulazak humanitarne pomoći koja održava u životu 2,3 ​​miliona tamošnjih Palestinaca, ne ostavlja sigurno mjesto za civile.

Više od sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Gaze nalazi se ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije