Izraelska vojska je proširila svoje zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je bio pod nemilosrdnim zračnim napadima od iznenadne ofanzive palestinske grupe Hamas 7. oktobra.     Foto: Reuters

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 9.488 Palestinaca.

"Među žrtvama je 3.900 djece i 2.509 žena, dok je 24.000 ljudi povrijeđeno", rekao je glasnogovornik Ministarstva zdravstva Ashraf al-Qudra na konferenciji za novinare u gradu Gazi.

Dodao je da su "70 posto žrtava agresije djeca, žene i starci."

Također je rekao da je ministarstvo od "početka agresije na Gazu primilo izvještaje o 2.200 nestalih pod ruševinama, uključujući 1.250 djece".

“Najmanje 150 medicinskih radnika je ubijeno, a 27 ambulantnih vozila je uništeno i stavljeno van upotrebe kao rezultat izraelske agresije na Pojas Gaze”, dodao je Qudra.

Također je optužio Izrael da je "namjerno gađao više od 105 zdravstvenih ustanova, zbog čega je 16 bolnica i 32 centra primarne zdravstvene zaštite ostalo van funkcije zbog izraelskog ciljanja i iscrpljivanja goriva".

“Bolnice u Gazi su postale potpuno pretrpane ranjenima i po život opasnim slučajevima, a mi svakodnevno gubimo mnogo ranjenika jer u bolnicama u Gazi za njih nema dostupnih terapijskih intervencija”, dodao je.

Istakao je da okupacija namjerno sprečava evakuaciju ranjenika iz bolnica u sjevernom Pojasu Gaze i grada Gaze do juga blokirane palestinske enklave, sve do kopnenog prelaza Rafah.

Izraelska vojska je proširila svoje zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je bio pod nemilosrdnim zračnim napadima od iznenadne ofanzive palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

TRT Balkan / agencije