U Italiju je samo u uskrsnom vikendu stiglo više od 2000 migranata.     Foto: AP

Italija je proglasila šestomjesečno vanredno stanje kako bi se izborila s porastom broja migranata koji u zemlju stižu preko Sredozemnog mora.

Vlada je tu mjeru odobrila na prijedlog ministra civilne zaštite Nella Musumecija, javila je državna novinska agencija ANSA. "Da budem jasan. Ovim se problem neće riješiti.

Rješenje je moguće samo svjesnom i odgovornom intervencijom Evropske unije”, rekao je Musumeci. Kako je kazao, radi se o pojavi koja ranije nije viđena u toj zemlji.

"Sama ostrva ne mogu da se izbore sa ovim vanrednim stanjem", dodao je on. Uvođenjem vanrednog stanja mogu se provesti brže procedure i radnje kako bi se migrantima u kratkom roku i uz adekvatne standarde ponudila rješenja.

U međuvremenu, premijerka Italije Giorgia Meloni izjavila je da odluka ima za cilj da omogući efikasnije i pravovremenije odgovore na upravljanje protokom migranata.

U Italiju je do sada u 2023. stiglo više od 31 hiljada migranata. U istom periodu prošle godine ta je brojka iznosila 7900.

I posljednjih sedmica Italija bilježi značajan porast broja migranata i izbjeglica koji pristižu na njene južne obale iz sjeverne Afrike, a samo ih je u uskrsnom vikendu stiglo više od 2.000. Italija je pooštrila zatvorske kazne za krijumčare ljudi a od EU traži da uradi više na zaustavljanju ilegalnih migracija

TRT Balkan