U vijestima se podsjeća da je škola Cauni, u koju su se civili sklonili u centralnom dijelu Gaze, od 7. oktobra 2023. godine gađana tri puta.     Foto: Reuters

Najmanje 15 Palestinaca, većinom djece i žena, poginulo je u subotu uslijed napada ratnih aviona izraelske vojske na školu u koju su se sklonili civili raseljeni iz Pojasa Gaze.

Izraelski ratni avioni bombardirali su školu al-Cauni u regiji Nusairat u centralnom dijelu Pojasa Gaze, gdje je živote izgubilo 15 Palestinaca, većinom žena i djece, a desetine je ranjenih, objavila je palestinska novinska agencija WAFA.

U vijestima se podsjeća da je škola Cauni, u koju su se civili sklonili u centralnom dijelu Gaze, od 7. oktobra 2023. godine gađana tri puta.

Izrael, koji krši rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja zahtijeva hitan prekid vatre, suočava se s međunarodnom osudom zbog svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Od tada je ubijeno više od 38.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a više od 87.000 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Skoro devet mjeseci nakon izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze leže u ruševinama u jeku blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom naloženo da odmah zaustavi svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

TRT Balkan / agencije