Odbrambena kontakt grupa Ukrajine, poznata i kao "Ramstein format", ima za cilj da koordinira napore za podršku Ukrajini.       Foto: Reuters

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je da će na sastanku Kontaktne grupe za odbranu Ukrajine u njemačkom Ramsteinu 12. oktobra predstaviti Plan pobjede i jasne i konkretne korake za pravedan kraj rata.

Zelenski je saopćio da se priprema za sastanak Kontaktne grupe koja se prvi put sastaje na nivou lidera država.

“Predstavićemo Plan pobjede i jasne i konkretne korake za pravedan završetak rata. Ono što može zaustaviti agresiju Rusije je odlučnost partnera i jačanje Ukrajine“, naveo je Zelenski.

Detalji Plana pobjede, koji je Zelenski iznio tokom sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom 26. septembra, još nisu objavljeni u javnosti, ali lokalni mediji navode da plan uključuje sigurnost, geopolitički položaj, vojnu podršku, ekonomsku podršku, kao i ukidanja ograničenja i izdavanje dozvole da se gađaju vojni ciljevi u Rusiji oružjem koje je obezbijedio Zapad.

Odbrambena kontakt grupa Ukrajine, poznata i kao "Ramstein format", ima za cilj da koordinira napore za podršku Ukrajini.

TRT Balkan / agencije