Procijenjena finansijska šteta na imovini ministarstva iznosi 350 miliona dolara, dodaje se.          Foto: Reuters / Photo: AA

Ministarstvo vjerskih poslova u Gazi je objavilo da je Izrael uništio 79 posto džamija u Gazi tokom svojih genocidnih napada protiv Palestinaca.

Izraelska vojska je srušila 814 od 1.245 džamija u Gazi i ozbiljno oštetila još 148 tokom svog intenzivnog bombardovanja, objavilo je ministarstvo u subotu.

Osim džamija, tri crkve su takođe uništene, a 19 od 60 groblja je namjerno napadnuto, stoji u saopćenju.

Procijenjena finansijska šteta na imovini ministarstva iznosi 350 miliona dolara, dodaje se.

Ministarstvo je takođe optužilo izraelsku vojsku za oskrnavljenje grobova, ekshumiranje tijela i počinjenje brutalnih nasilnih djela nad preminulima, poput krađe njihovih ostataka i mutilacije.

Pored uništenja vjerskih objekata, ministarstvo je napomenulo da je 11 administrativnih i obrazovnih objekata pod njegovom nadležnošću uništeno, što čini 79 posto takvih objekata u Gazi.

"Rat istrebljenja“

Ministarstvo je navelo da su izraelske snage ubile 238 njegovih zaposlenika i pritvorile 19 drugih tokom kopnenih ofanziva na teritoriji.

Ministarstvo je osudilo napade na vjerske objekte u Gazi i pozvalo međunarodnu zajednicu, uključujući svjetske vlade i islamske organizacije, da odmah intervenišu kako bi prekinuli „tekući rat istrebljenja.“

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima, više od 41.820 ljudi je od od 7. oktobra ubijeno od strane izraelskih snaga, većinom žena i djece, a više od 96.800 drugih je povrijeđeno.

Izraelski napadi su prisilili skoro cijelu populaciju teritorije na raseljavanje usred kontinuirane blokade koja je dovela do teških nestašica hrane, pitke vode i lijekova.

Izrael se suočava s optužbom za genocid pred Međunarodnim sudom pravde zbog svojih akcija u Gazi.

TRT Balkan