Trump je prvi bivši predsjednik u američkoj historiji kojem će se krivično suditi.            Foto: AA

Okružna tužiteljka u Džordžiji predložila je da suđenje Donaldu Trampu za pokušaj poništavanja izbornog poraza počne 4. marta 2024. godine u jeku kampanje za republikansku nominaciju kandidata za naredne predsedničke izbore.

Tužiteljka Fani Vilis pokrenula je krivični postupak protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa i predložila datum suđenja koji pada dan pre Super utorka kada birači u više od deset američkih saveznih država biraju republikanskog predsedničkog kandidata, prenosi Rojters.

Tužiteljka okruga Fulton Fani Vilis takođe je predložila da optuženi budu privedeni i da se izjasne o krivici u prvoj nedelji septembra.

Vilisova je u sredu podnela svoj predlog u formi sudskog podneska, ali za sada se ni Tramp lično, ni njegovi advokati nisu oglašavali tim povodom.

Velika porota okruga Fulton u utorak je optužila Trampa i još 18 osoba da su pokušali da ponište poraz na izborima 2020. godine od aktuelnog američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Trampu bi u martu trebalo da se sudi u odvojenom slučaju u Njujorku, gđe je optužen za falsifikovanje poslovnih dokumenata u vezi sa isplatama izvršenim jednoj glumici da bi ćutala o njihovoj navodnoj aferi.

Zatim bi u maju Tramp trebalo da se pojavi pred federalnim sudom, po optužnici koju je podigao specijalni tužilac Džek Smit, za navodno ilegalno zadržavanje povjerljivih predsedničkih dokumenata i opstruisanje napora vlade da ih preuzme sa Trampovog imanja na Floridi Mar-a-Lago.

Tanjug