Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara zaustavila je kijevski izvoz žitarica preko Crnog mora.

Ruska agencija TASS potvrdila je planove za razgovore, pozivajući se na glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova.

Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara zaustavila je kijevski izvoz žitarica preko Crnog mora, uzrokujući globalnu nestašicu hrane, iako Moskva za krizu krivi sankcije Zapada. Ujedinjene nacije su pozvale obje strane, kao i njihovog pomorskog susjeda i članicu NATO-a, Turkiye, da dogovore koridor za izvoz žita.

Ankara je do sada vodila razgovore s Moskvom i Ujedinjenim nacijama o planiranom koridoru, ali je rekla da bi svaki konačni dogovor zahtijevao da se sve strane sastanu u Istanbulu, gdje će se pratiti implementacija plana.

Izvori su rekli da će u narednim sedmicama u Istanbulu biti održan četverostrani sastanak između Turkiye, Ukrajine, Rusije i Ujedinjenih naroda, vjerovatno uz učešće turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa.

Plan predviđa stvaranje tri koridora iz ukrajinskog crnomorskog lučkog grada Odese pod nadzorom Kijeva, i da će se odatle slati ukrajinski i ruski prehrambeni proizvodi.

U narednih 6 do 8 mjeseci ovom rutom bi se moglo isporučiti između 30 i 35 miliona tona žitarica.

Upitan o nacrtu plana koji su predstavili izvori, glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric je rekao da se "razgovori o ovim pitanjima nastavljaju", bez detaljnijeg objašnjenja.
I Ukrajina i Rusija postavile su niz uslova za ovaj plan. Moskva želi ukidanje nekih zapadnih sankcija kako bi se olakšao izvoz žitarica i đubriva, dok Kijev traži sigurnosne garancije za svoje luke.

"Tačka preloma je da smo dali garancije na najvišem mogućem nivou i sada je na Ukrajincima da odluče", rekao je ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzia. Dodao je i da Ukrajina mora deminirati priobalne vode, kako bi brodovi imali siguran prolaz.

TRT Balkan / agencije