Sastanak između Fidana i Haniya dogodio se nakon brutalnog izraelskog napada na izbjeglički kamp Nuseirat u centralnoj Gazi.    Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Turkiye Hakan Fidan održao je sastanak u Kataru sa šefom političkog biroa palestinske grupe otpora Hamas, prema saopćenju Ministarstva.
Sastanak je održan u Dohi, gdje je Fidan doputovao kako bi učestvovao na šestom sastanku ministara vanjskih poslova Vijeća za saradnju Turkiye i Zaljeva (GCC) radi razgovora o strateškom dijalogu na visokom nivou.

"Ministar vanjskih poslova Hakan Fidan sasreo se s Ismailom Haniyom, šefom Političkog biroa Hamasa, u okviru Šestog ministarskog sastanka Vijeća za saradnju Turkiye i Zaljeva (GCC), u Dohi", navelo je Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye u nedjelju na platformi X nakon sastanka u zaljevskoj državi.

Sastanak između Fidana i Haniya dogodio se nakon brutalnog izraelskog napada na izbjeglički kamp Nuseirat u centralnoj Gazi, u kojem su poginule desetine Palestinaca, a stotine su povrijeđene.

Broj poginulih u izraelskom napadu na izbjeglički kamp Nuseirat u centralnoj Gazi porastao je na 274, dok je blizu 700 povrijeđeno, prema podacima Ministarstva zdravstva palestinske vlade.

Ranije u nedjelju, Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye osudilo je Izrael zbog napada na izbjeglički kamp Nuseirat u Gazi.

"Ovim posljednjim barbarskim napadom, Izrael je dodao novi zločin na listu ratnih zločina koje je počinio u Gazi“, saopštilo je Ministarstvo.

Turska vlada je pozvala međunarodne institucije, posebno Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, da odmah preduzmu akciju kako bi zaustavile izraelske postupke.

„Pozivamo institucije odgovorne za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, a posebno Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, da preuzmu svoju odgovornost i zaustave izraelske zločine“, navedeno je u saopštenju.

TRT Balkan / agencije