Nada se da Sjedinjene Američke Države neće navesti Turkiye u drugom smjeru.       Foto: Reuters

U poređenju s ostatkom svijeta, Turkiye je izvela “najodlučnije i najdalekosežnije operacije“ protiv terorističke organizacije Daesh, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak.

“Naša obavještajna služba, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Oružane snage izvele su najodlučnije i najdalekosežnije operacije u svijetu protiv Daesha“, izjavio je Erdogan nakon džuma-namaza (molitve muslimana petkom) u Istanbulu.

Istakavši kako Zapad nikad nije izveo ”adekvatnu operaciju ili borbu“ protiv terorističke organizacije Daesh, Erdogan je kazao:

”Samo pričaju o ovom pitanju, ništa drugo ne rade.“

Erdoganovo obraćanje uslijedilo je nedugo nakon što je neutraliziran jedan od najvažnijih vođa terorista Daesha Bashar Khattab Ghazal al-Sumaidai, kodnog imena Abu Zeid.

Osvrnuvši se na razgovor s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na NATO samitu u junu u Madridu, Erdogan je kazao kako je američki lider najavio svu podršku koju može kada su u pitanju avioni F-16.

Nada se da Sjedinjene Američke Države neće navesti Turkiye u drugom smjeru.

“SAD nije jedina zemlja u svijetu koja prodaje ratne avione. Prodaju ih zemlje poput Velike Britanije, Francuske, Rusije. Moguće ih je dobiti od svih, neki nam šalju signale za to“, rekao je Erdogan.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa saopćenjem CENTCOM-a 7. septembra, koje se odnosi na podršku međunarodne zajednice SDF-a u borbi protiv Daesha, Erdogan je kazao kako SAD nažalost nastavlja pogrešne korake kada je u pitanju SDF.

Dodao je kako će o tome razgovarati s Bidenom tokom posjete New Yorku radi zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Turski predsjednik je izrazio namjeru da prisustvuje sahrani britanske kraljice Elizabete II, ukoliko mu raspored to bude dozvolio.

TRT Balkan / agencije