Turkiye u martu 2023. godine predstavlja nacionalni borbeni avion Hurjet

Turkiye u martu 2023. godine predstavlja nacionalni borbeni avion Hurjet

Turkiye vrši posljednje pripreme za prvi let naprednog trenažnog i lakog jurišnog aviona Hurjet.
"Najveće bogatstvo Turkiye su njeni mladi ljudi. Oni će nastaviti raditi na ovome što mi sada radimo. ", istakao je Kotil.      Foto: AA

Turska uprava zrakoplovne i svemirske industrije (TUSAS) zvanično će predstaviti autohtoni mlazni avion Hurjet 18. marta 2023. godine, na stotu godišnjicu Republike Turkiye. Avion posjeduje širok spektar mogućnosti i veliku nosivost na bojnom polju.

U organizaciji Ministarstva industrije i tehnologije Turkiye i Fondacije turskog tehnološkog tima T3 na Aerodromu "Samsun Carsamba", u turskom gradu Samsunu, održava se prestižni svjetski festival zrakoplovstva "TEKNOFEST KARADENIZ". U sklopu tehnološkog događaja izložene su brojne letjelice i bespilotni borbeni avioni, a organizuju se i razne aktivnosti za učesnike.

Generalni direktor TUSAS-a Temel Kotil kazao je za AA da je "TEKNOFEST" posebno fokusiran na mlade ljude kako bi kod njih potakao kreativnost i inovativnost. Dodao je da kompanija koju predvodi svake godine s novim izumima učestvuje na turskom festivalu zrakoplovstva "TEKNOFEST", napominjući da ove godine za djecu organiziraju obuku o robotima.

"Želimo također pokazati djeci i mladima da nije tako teško napraviti avion. Ovaj događaj je ispunio svrhu, jer je interesovanje za festival u Samsunu veoma veliko", kazao je on.

Kotil je rekao da se pripremaju za obilježavanje 100. godišnjice Republike Turkiye naredne godine, kada će predstaviti i novu letjelicu.

"Pripremamo Hurjet, nacionalni borbeni avion, i Atak-2, koje ćemo predstaviti 18. marta 2023. godine", rekao je on. Kako je kazao, razvoj nacionalnog borbenog aviona je veoma važan projekat za Turkiye.

"Najveće bogatstvo Turkiye su njeni mladi ljudi. Oni će nastaviti raditi na ovome što mi sada radimo. Već sada kod njih vidimo to uzbuđenje, možete to vidjeti u očima djece", istakao je Kotil. Naglasio je da s velikom odlučnošću nastavljaju raditi na velikim projektima.

"Završno montiranje Hurjeta je pri kraju. Sad se radi njegov unutrašnji dio i uskoro će biti postavljen na stajni trap. Fokusirani smo na terenska testiranja i njegov let 18. marta 2023. godine", kazao je Kotil, dodajući da brojni visoki državnici iz stranih zemalja posjećuju njihovu kompaniju i pokazuju interesovanje za letjelice koje proizvode.

"Upoznajemo ih sa radom kompanije i objašnjavamo šta radimo, govorimo o našem iskustvu, uspjesima i proizvodima. Ovo je jako važno za Turkiye. Turkiye će biti sasvim drugačija kada se naši mladi ljudi u potpunosti angažuju. Ovaj proces je već počeo i ne može biti zaustavljen", kazao je Kotil.

Promovisan bespilotni borbeni avion Bayraktar Kizilelma

Na prestižnom festivalu avijacije koji se ove sedmice održava u Turkiye prvi put izložen je bespilotni borbeni avion Bayraktar Kizilelma, koji je projektirala i razvila kompanija Baykar, koja se globalno proslavila uspješnim serijama bespilotnih letjelica Bayraktar.

U Turskoj se održava najveći svjetski festival avijacije “Teknofest Karadeniz”, a u Samsunu je počelo finalno takmičenje. Pažnju posjetilaca plijeni novi proizvod kompanije Baykar Teknoloji, a riječ je o bespilotnom borbenom avionu Bayraktar Kizilelma, koji je prvi put predstavljen javnosti.

Turkiye je posljednjih nekoliko godina privukla veliku pažnju svjetske javnosti proizvodnjom vrlo kvalitetnih dronova koji su u skladu sa standardima Sjevernoatlantskog saveza i koji se mogu nabaviti po nižoj cijeni od izraelskih ili američkih dronova.

Za razliku od izraelskih dronova, koji nisu korišteni u vrlo intenzivnim sukobima, turski dronovi su već dokazali efikasnost u žestokim sukobima u mnogim zemljama, uključujući Ukrajinu, Azerbejdžan i Libiju.

TRT Balkan