Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye pozvalo je švedske vlasti da "poduzmu konkretne i efikasne korake u borbi protiv terorizma", u skladu sa svojim obavezama u sporazumu.     Foto: Reuters

Turkiye je u subotu osudila Švedsku jer je dozvolila demonstracije pristalica terorističke grupe PKK u glavnom gradu Štokholmu.

“Najoštrije osuđujemo dozvolu da grupe povezane s terorističkom organizacijom PKK sprovode antitursku propagandu u centru grada, odmah nakon što je u glavnom gradu Štokholmu dozvoljen podli napad na našu svetu knjigu, Kur'an", navodi se u saopštenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Ministarstvo je taj čin nazvalo "očiglednim kršenjem" tripartitnog sporazuma koji su prošlog ljeta potpisale Turkiye, Finska i Švedska.

Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye pozvalo je švedske vlasti da "poduzmu konkretne i efikasne korake u borbi protiv terorizma", u skladu sa svojim obavezama u sporazumu.

Ranije u subotu su pristalice terorističke grupe YPG/PKK organizovale provokativne demonstracije u glavnom gradu Švedske.

Prošle sedmice Ankara je pozvala Švedsku da poduzme korake protiv terorističkih grupa nakon sličnih demonstracija pristalica YPG/PKK u Štokholmu.

U svojoj više od 35-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koju su SAD, EU i Turkiye označile kao terorističku grupu, odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad. YPG je sirijski izdanak PKK-a.

U junu prošle godine su Turkiye, Švedska i Finska potpisale memorandum na samitu NATO-a kako bi odgovorile na legitimne sigurnosne brige Ankare, utirući put konačnom članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

Turski zvaničnici, uključujući predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, upozorili su da ta zemlja neće odobriti članstvo Švedske i Finske u NATO-u, dok se memorandum ne provede.

Da bi država pristupila NATO-u potrebna je jednoglasna saglasnost svih 30 savezničkih zemalja.

TRT Balkan / agencije