Crnomorski sporazum o žitu omogućio je izvoz 24 miliona tona žitarica, navodi se u saopštenju.     Foto: AA

Turkiye je u utorak saopštila da su u toku razgovori o produženju sporazuma o crnomorskom žitu koji ističe u subotu.

Iz Ministarstva odbrane Turkiye saopšteno je da ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar i nadležni organi nastavljaju pregovore i koordinaciju o produženju sporazuma, uz uzimanje u obzir zahtjeva uključenih strana.

"U ovim razgovorima strane se podsjećaju na važnost nastavka ove inicijative, koja ima pozitivan uticaj na čovječanstvo širom svijeta i dokazuje da se sve krize mogu rješavati dobrom voljom i dijalogom", navodi se u saopštenju.

Crnomorski sporazum o žitu omogućio je izvoz 24 miliona tona žitarica, navodi se u saopštenju i dodaje da će Turkiye nastaviti sa svojom ulogom u osiguravanju mira u regionu i humanitarne pomoći. Dodaje se da se cijene koraci koje su strane preduzele da produže sporazum.

U ponedjeljak je Rusija rekla da podržava produženje na 60 dana istorijskog sporazuma koji su potpisale Turkiye, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina u Istanbulu u julu prošle godine o izvozu žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji zaustavljen nakon početka rata Rusije i Ukrajine u februaru 2022. godine. Nakon toga Ukrajina je saopštila da je stav Rusije da produži samo za 60 dana u suprotnosti sa sporazumom.

Prethodno je sporazum produžen za 120 dana u novembru 2022. godine

TRT Balkan / agencije