"Ovaj odvratni čin također je još jedan pokazatelj alarmantnog nivoa islamofobije, kao i rasističkih i diskriminatornih trendova u Evropi", navelo je Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye.     Foto: Reuters

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turkiye najoštrije je osudilo spaljivanje primjerka Kur'ana u Švedskoj.

"Na najoštriji način osuđujemo podli napad na našu svetu knjigu, Kur'an, danas u Švedskoj, uprkos svim upozorenjima naše države", navodi se u saopštenju.

"Ni na koji način ne prihvatamo činjenicu da je ova antiislamska provokativna akcija usmjerena na muslimane i vrijeđanje naših svetih vrijednosti dozvoljena pod izgovorom slobode izražavanja."

Dodaje se da ovaj provokativni čin predstavlja očigledni "zločin iz mržnje".

"Ovaj odvratni čin također je još jedan pokazatelj alarmantnog nivoa islamofobije, kao i rasističkih i diskriminatornih trendova u Evropi", navelo je Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye.

U saopštenju se također apeluje na Švedsku i međunarodnu zajednicu da poduzmu potrebne mjere.

"Pozivamo švedske vlasti da poduzmu neophodne mjere protiv počinitelja ovog zločina iz mržnje i sve države i međunarodne organizacije da poduzmu konkretne mjere solidarnosti protiv islamofobije."

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), izveo je čin spaljivanja Kur'ana u blizini turske ambasade u Štokhomu. Nikome nije dozvoljeno da se približava Paludanu, koji je ovaj čin izveo pod zaštitom pripadnika policije.

TRT Balkan / agencije