Najmanje devet civila je poginulo, a 70 je ranjeno.      Foto: Reuters

Najoštrije osuđujemo tri odvojena napada na kampove u Idlibu u kojima je ubijeno devet, a ranjeno 70 osoba, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Turkiye je u ponedjeljak najoštrije osudila smrtonosni napad na kampove u kojima se nalaze interno raseljena lica u sjeverozapadnoj provinciji Idlib u Siriji, u blizini turske granice.
"Najoštrije osuđujemo tri odvojena napada na kampove u Idlibu u kojima je ubijeno devet, a ranjeno 70 osoba", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Napominjući da takvi napadi potkopavaju napore za održavanje stabilnosti i dodatno pogoršavaju humanitarnu situaciju u regionu, Ministarstvo je pozvalo zainteresovane strane da se pridržavaju sporazuma i zaustave napade na civile.
Još se navodi da će Turkiye nastaviti s naporima da osigura stabilnost u regionu i pruži humanitarnu pomoć onima kojima je potrebna.

Najmanje devet civila je poginulo, a 70 je ranjeno u napadima koje su izvele snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na kampove u kojima su smještene raseljene osobe u Idlibu.

Tokom sastanka u Astani 2017. godine, Turkiye, Rusija i Iran usaglasili su se o uspostavljanju četiri "zone deeskalacije" u području koje nije pod kontrolom Assadovog režima. Međutim, sirijski režim te teroristi koje podržavaju Iran i Rusija nastavili su napade i zauzeli tri od četiri regije i krenuli prema Idlibu.

Iako je Turkiye postigla dodatni sporazum o jačanju primirja s Rusijom u septembru 2018. godine, napadi su se intenzivirali u maju 2019. Prekid vatre se uglavnom održava nakon što su Turkiye i Rusija postigle novi sporazum 5. marta 2020. godine.

Blizu dva miliona civila koji su bježali od napada tokom perioda od 2017. do 2020. godine pobjegli su u regije blizu turske granice.

TRT Balkan / agencije