"Turkiye će i dalje biti uz prijateljsku i bratsku državu Sudan i njen narod, kao što je to činila i do sada", poručili su iz ministarstva.     Foto: AP

Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye izrazilo je zabrinutost zbog sukoba koji su počeli jutros između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku.

"Zabrinuti smo zbog oružanih sukoba u Sudanu", navelo je ministarstvo.

U saopštenju se pozivaju sve strane u Sudana na dijalog kao i da se pridržavaju procesa tranzicije vlasti. Dodaje se da se trajno rješenje sudanskih problema može postići samo nacionalnim pomirenjem.

"Turkiye će i dalje biti uz prijateljsku i bratsku državu Sudan i njen narod, kao što je to činila i do sada", poručili su iz ministarstva

Nakon sukoba koji su počeli jutros između Oružanih snaga i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) u Sudanu, borbeni avioni sudanske vojske bombardirali su pojedine lokalitete u glavnom gradu Khartoumu.

"Naše vojne snage provode kvalitativne operacije kako bi okončale neodgovorne akcije pobunjeničkih militanata", navodi se u saopštenju Oružanih snaga.

Paravojne jedinice, stacionirane na različitim lokacijama u Khartoumu, uzvratile su protivavionskim oružjem.

Nakon što su paravojne jedinice RSF-a objavile da su zauzele glavni grad Khartoum i aerodrome u nekim gradovima, sudanska vojska je objavila da drži pod kontrolom sve vojne baze i aerodrome.

U glavnom gradu Sudana u subotu ujutro čula se neprekidna paljba tokom tenzija između vojske i paravojnih snaga u zemlji. Pucnjava se mogla čuti u brojnim oblastima, uključujući centralni Khartoum i naselje Bahri.

Tenzije između vojske i paravojne formacije Snage za brzu podršku (RSF) eskalirale su posljednjih mjeseci, što je dovelo do odlaganja potpisivanja međunarodno podržanog sporazuma s političkim strankama za oživljavanje demokratske tranzicije u Sudanu.

TRT Balkan / agencije