Trump je prvi bivši predsjednik u američkoj historiji kojem će se krivično suditi.     Foto: AA

Bivši američki predsjednik Donald Trump došao je na Krivični sud na Manhattanu kako bi saslušao optužbe protiv njega da je potkupljivao ženu da bi zauzvrat šutjela o aferi, javlja.

Trump je u sudnicu otišao iz svog Trump Towera pod jakim mjerama osiguranja, a stigao je u sud oko 13.30 sati po lokalnom vremenu.

Pratio ga je konvoj tajne službe, a sve su nadzirali i helikopteri njujorške policije i medija za prijenos uživo.

Prije nego što Trump čuje optužbe protiv njega, bit će fotografiran i bit će mu uzeti otisci prstiju zbog njegovog pritvora.

Trumpovi odvjetnici najavili su da se stavljanje lisica, još jedna praksa lišavanja slobode, neće dogoditi.

Nakon rutinske prakse, Trump će se pojaviti na sudu i bit će službeno obaviješten o optužbama i svojim pravima.

U američkim medijima se pojavila informacija da se u optužnici protiv Trumpa nalazi više od 30 točaka.

Trumpa, kandidata za predsjedničke izbore 2024. u SAD-u, optužilo je 18. marta državno tužilaštvo Manhattana od strane velike porote, a nakon istrage u vezi s njegovim navodnim plaćanjem pornozvijezdi Stormy Daniels za šuti o aferi tokom predsjedničkih izbora 2016. godine.

Trump je u ponedjeljak stigao u New York privatnim avionom iz svoje vile na Floridi kako bi se pojavio na sudu, a optužnicu je ocijenio kao “politički lov na vještice“.

Trump je prvi bivši predsjednik u američkoj historiji kojem će se krivično suditi.

U New Yorku su se okupile brojne pristalice i protivnici Trumpove politike, a na osiguranju reda i mira angažirano je nekoliko desetina hiljada policajaca.

TRT Balkan / agencije