Biden je na meti kritika u SAD-u nakon tv debate uživo s Trumpom u kojoj se od njega očekivalo da argumentira o optužbama opozicije da je star za drugi mandat na čelu države.        Foto: Reuters

Bivši predsjednik i kandidat na predsjedničkim izborima koji će se održati u novembru u SAD-u Donald Trump izjavio je da će se njegov rival i aktuelni predsjednik Joe Biden povući iz izborne utrke.

Na društvenim mrežama objavljen je snimak Trumpa kako na golf terenu s društvom raspravlja o mogućnosti Bidenovog povlačenja s izbora i kandidature njegove zamjenice Kamale Harris.

Kritikujući Bidenov “loš nastup“ u predizbornoj tv debati, Trump je rekao da je uradio odličan posao i opisao svog rivala Bidena kao “starog i jadnog“.

Tramp je u razgovoru tvrdio da će se Biden povući sa izbora.

“On napušta trku, što znači da ostaje Kamala“, rekao je Trump.

Trump je aktuelnu američku potpredsjednicu Harris nazvao patetičnom, ali smatra da bi ona ipak bila bolji kandidat od Bidena.

Biden je na meti kritika u SAD-u nakon tv debate uživo s Trumpom u kojoj se od njega očekivalo da argumentira o optužbama opozicije da je star za drugi mandat na čelu države.

Nakon debate u direktnom prenosu, neki zvaničnici i pristalice Demokratske stranke također su počeli iznositi mišljenje da bi trebalo da se Biden povuče iz predsedničke trke.

Unutar Demokratske stranke se već neko vrijeme raspravlja o mogućnosti kandidature Harris.

Demokrata Lloyd Doggett bio je prvi član Predstavničkog doma američkog Kongresa koji je pozvao Bidena da se povuče iz izborne utrke.

Član Predstavničkog doma Demokratske stranke James Clyburn, koji je podržao Bidena na prethodnim izborima, rekao je da će podržati Harrisa ako se Biden povuče.

S druge strane, iz Bijele kuće je saopćeno da se predsjednik Biden neće povući iz predsjedničke utrke.

TRT Balkan / agencije