Trump je mnogo puta bio izložen svjedočenjima, počevši od perioda karijere investitora nekretnina.

Bivši američki predsjednik Donald Trump pozvao se na zaštitu Petog amandmana protiv samooptuživanja dok je pod zakletvom svjedočio u dugotrajnoj građanskoj istrazi njujorške državne tužiteljice o njegovim poslovima.

Otprilike sat nakon što je u srijedu stigao u Ured državne tužiteljice Letitije James na Manhattanu, Trump je rekao da je "odbio odgovoriti na pitanja o pravima i privilegijama koje Ustav Sjedinjenih Država daje svakom građaninu".

„Jednom sam pitao: 'Ako si nevin, zašto se pozivaš na Peti amandman?' Sada znam odgovor na to pitanje”, navodi se u saopštenju. "Kada vaša porodica, vaša kompanija i svi ljudi u vašoj orbiti postanu mete neosnovanog politički motiviranog lova na vještice uz podršku advokata, tužilaca i lažnih medija, nemate izbora."

Koliko god Trump bio glasan u odbrani u pisanim izjavama i na bini, pravni stručnjaci su rekli da je odgovaranje na pitanja u iskazu bilo rizično jer bi sve što je rekao potencijalno moglo biti iskorišteno protiv njega u paralelnoj krivičnoj istrazi okružnog tužioca Menhattana.

Peti amandman štiti ljude od toga da budu primorani da postanu svjedoci protiv sebe u krivičnom postupku.

Pored toga, u slučaju da istraga državne tužiteljice dovede do građanskog postupka protiv Trumpa i ode do suđenja, porotnicima bi se moglo reći da se pozvao na zaštitu od samooptuživanja.

'Mafija se poziva na Peti amandman'

Događaji u srijedu odigrali su se dva dana nakon što su agenti FBI-a pretresli Trumpovo imanje Mar-a-Lago na Floridi u sklopu nepovezane federalne istrage o tome da li je uzeo povjerljive podatke kada je napustio Bijelu kuću.

Istragu u New Yorku vodi državna tužiteljica James, demokratkinja koja je u sudskim podnescima izjavila kako je njen ured otkrio "značajne" dokaze da je Trumpova kompanija prevarila zajmodavce i porezne vlasti o vrijednosti dragocjene imovine poput golf terena i nebodera.

Kompanija Trump Organization čak je preuveličala veličinu Trumpovog penthousea na Manhattanu, rekavši da je gotovo tri puta veća od stvarne veličine - razlika u vrijednosti blizu 200 miliona dolara, saopštio je Ured Letitije James.

Trump je odbacio optužbe, tvrdeći da je traženje najbolje procjene uobičajena praksa u industriji nekretnina. Također je optužio državnu tužiteljicu James, koja je crnkinja, za rasizam tokom istrage.


Trump je ranije kritizirao ljude zbog korištenja prava iz Petog amandmana.

"Mafija se poziva na Peti", rekao je Trump tokom predizbornog skupa 2016. "Ako si nevin, zašto se pozivaš na Peti amandman?"

On je mislio na ljude koji su iskoristili svoja prava iz Petog amandmana u istrazi koja se odnosila na korištenje privatnog servera e-pošte od strane demokratkinje Hillary Clinton za službenu prepisku dok je bila državna sekretarka.

Clinton je te godine bila Trumpova protukandidatkinja na predsjedničkim izborima.

TRT World