Trump daje primjedbe nakon što je optužen za tajne dokumente u Bedminsteru, New Jersey.         Foto: Reuters

Bivši američki predsjednik Donald Trump odbacio je optužnicu za loše rukovanje državnim tajnama kao "gnusnu zloupotrebu ovlasti" kada se obratio pristalicama nakon što se izjasnio da "nije kriv" po desetinama tačaka krivičnih djela.

"Danas smo svjedočili najzlobnijoj i najgnusnijoj zloupotrebi moći u historiji naše zemlje. Vrlo tužno za gledati", rekao je Trump kasno u utorak nakon što se vratio sa saslušanja u Miamiju na svoj golf teren u Bedminsteru, New Jersey.

Trump je rekao da ima svako pravo "da posjeduje ove dokumente", a navodna "lažna optužnica" koju je postavila Bidenova administracija uključuje "namještene" fotografije kutija na njegovom imanju na Floridi.

Rekao je da su originalne kartonske kutije naslagane u sobama širom njegovog imanja Mar-a-Lago sadržavale lične stvari, uključujući "košulje, cipele i suvenirnice".

Trump je federalne optužbe protiv njega okarakterizirao kao "miješanje u izbore i još jedan pokušaj namještanja i krađe predsjedničkih izbora".

Svoje pritužbe iznio je stotinama pristalica u svom golf klubu Bedminster u New Jerseyu.

Predviđajući moguću pravnu odbranu, Trump je rekao da ima pravo da prođe kroz kutije i odvoji lične podatke od vladinih dokumenata.

Također je rekao da nije imao priliku da pregleda sav materijal prenesen iz Bijele kuće prije nego što su agenti FBI-a prošle godine pretražili njegovu rezidenciju u Mar-a-Lagu.

Trump je slučaj protiv njega nazvao "jednom od najnečuvenijih i najopakijih pravnih teorija ikada iznesenih na američkom sudu" i uporedio svoje postupke s postupcima drugih bivših visokih zvaničnika.

On je specijalnog savjetnika Jacka Smitha nazvao "nasilnikom" koji radi "političke hitne poslove" i rekao: "Ovaj dan će biti zapamćen kao sramotan".

„Nije kriv“

Ranije u utorak, Trump se izjasnio da nije kriv na saveznom sudu u Miamiju po krivičnim optužbama da je nezakonito držao dokumente nacionalne sigurnosti kada je napustio funkciju i lagao zvaničnike koji su tražili da ih povrate.

Datum suđenja koji stvara historiju, usredsređen na optužbe da je Tramp pogrešno rukovao vladinim tajnama koje mu je kao glavnokomandujućem povjereno da štiti, pokreće pravni proces koji će se odvijati na vrhuncu predsjedničke kampanje 2024. i imati duboke posljedice ne samo za njegovu političku budućnost, nego i njegovu ličnu slobodu.

Trump je pristupio svojoj tužbi s karakterističnom bravudom, objavljujući na društvenim mrežama reklame protiv tužilaštva iz svoje kolone na putu do zgrade suda i insistirajući – kao što je to činio kroz godine pravnih problema – da nije učinio ništa loše i da je proganjan u političke svrhe.

Ali u sudnici je šutke sjedio, namrgođen i prekriženih ruku, dok se advokat u njegovo ime izjašnjavao da nije kriv u kratkom izlaganju koje je završilo bez predaje pasoša ili na drugi način zabranom putovanja.

Optužba, iako uglavnom proceduralne prirode, bila je posljednja u ovogodišnjem obračunu bez presedana za Trumpa, koji se u New Yorku suočava s optužbama koje proizlaze iz tajnih isplata novca tokom njegove predsjedničke kampanje 2016, kao i tekućih istraga u Washingtonu i Atlanti o pokušajima poništavanja izbornih rezultata 2020.

TRT Balkan