Trump je govorio na konferenciji za novinare u luksuznom predvorju svoje prepoznatljive kuće Trump Tower na Menhetnu.     Foto: Reuters

Donald Trump se žestokim, ljutitim komentarima obrušio na svoje "bolesne" i "fašističke" protivnike nakon, kako je rekao, "vrlo nepravednog" suđenja koje ga je učinilo prvim bivšim američkim predsjednikom koji je postao osuđeni zločinac.

Ovaj 77-godišnji republikanac, koji je s predsjednikom Joeom Bidenom u utrci za Bijelu kuću 2024. godine, potvrdio je u petak da će se žaliti na svoju osudu.

"Žalit ćemo se na ovu prevaru", rekao je.

Trump je govorio na konferenciji za novinare u luksuznom predvorju svoje prepoznatljive kuće Trump Tower na Menhetnu.

Ali nakon što je izašao na podij, krenuo je u nevjerovatnih 35 minuta uvreda, tvrdnji koje nisu bile u vezi sa činjenicama i nesvrha koje su odražavale njegov uzavreli bijes.

Zatim je otišao bez pitanja.

Sudija Juan Merchan, koji je predsjedavao njegovim suđenjem, je "tiranin", rekao je Trump, tvrdeći da je Merchan "bukvalno razapeo" svjedoke.

"Ovaj čovjek koji izgleda kao anđeo, ali on je stvarno đavo", rekao je on u komentarima koje su uživo prenosile sve glavne američke televizijske mreže.

"Fašisti"

Osim što se žalio da je suđenje poroti bilo nepravedno, Trump je često napadao Bidena i ilegalne imigrante, za koje je rekao da govore "nepoznatim jezicima" i uključuju mnoge teroriste, kao i "mnogo ljudi" puštenih iz zatvora.

„Dolaze iz cijelog svijeta u našu zemlju, a mi imamo predsjednika i grupu fašista koji ne žele ništa u vezi s tim, jer bi mogli sada, danas, on to može spriječiti., ali neće. Oni uništavaju našu zemlju", rekao je Tramp.

U četvrtak ga je porota proglasila krivim po sve 34 optužbe za falsifikovanje poslovnih zapisa kako bi sakrio tajnu isplatu novca s ciljem da se zvijezda filmova za odrasle Stormy Daniels ušutka od objavljivanja navodnog seksualnog susreta za koji se bojao da će biti fatalan za njegovu predsjedničku kampanju 2016.

Kao odgovor na Trumpove kritike, predsjednik Joe Biden je rekao da bivši predsjednik napada američki sudski sistem i predstavlja prijetnju demokratiji, dan nakon što je njegov protivkandidat na republikanskim izborima osuđen na krivičnom suđenju u New Yorku.

"Donald Trump prijeti našoj demokratiji. Prvo je doveo u pitanje naš izborni sistem. Zatim je doveo u pitanje naš pravosudni sistem. A sada ga možete zaustaviti", rekao je Bajden u poruci na svom ličnom X nalogu na društvenim mrežama, pozivajući pristalice da doniraju za njegovu kampanju.

Tužioci su uspješno iznijeli slučaj u kojem se navodi da je tajni novac i nezakonito prikrivanje isplate dio šireg zločina kako bi se spriječilo da glasači saznaju za Trumpovo ponašanje baš dok se trebao suočiti s Hillary Clinton.

Trumpu prijeti potencijalna zatvorska kazna, ali je mnogo verovatnije da će dobiti uslovnu kaznu.

Merchan je odredio kaznu za 11. juli četiri dana prije Republikanske nacionalne konvencije u Milwaukeeju, gdje bi Trump trebao dobiti formalnu nominaciju stranke.

Izborni zemljotres

Iako pravni orijentir ne sprječava Trumpa da nastavi svoju izbornu ponudu, ionako napeto nadmetanje baca u još nepredvidljivije vode.

Trampova kampanja je odmah krenula u prikupljanje sredstava nakon presude na kojoj se nalazila slika 77-godišnjaka i tvrdnja: "Ja sam politički zatvorenik!"

Prema kampanji, 34,8 milijuna dolara donacija pristiglo je, srušivši web stranicu.

"Samo nekoliko minuta nakon objave presude lažnog suđenja, naš digitalni sistem prikupljanja sredstava bio je preopterećen", navodi se u kampanji.

Osim njujorškog slučaja, Trump se suočava s tri daleko ozbiljnije krivične optužnice zbog pokušaja da poništi svoj izborni poraz od Bajdena 2020. i gomilanja strogo povjerljivih dokumenata u svom domu na Floridi.

Ti slučajevi, međutim, vjerovatno neće ići na suđenje prije novembarskih izbora.

TRT World