Trump je tužio Clinton, demokratsku predsjedničku protukandidatkinju 2016. godine, tvrdeći da su ona i drugi demokrati nastojali namjestiti izbore.     Foto: Reuters

Sudija John Middlebrooks, koji je odbacio Trumpovu tužbu u septembru, smatra da je odšteta opravdana jer je bivši republikanski predsjednik pokazao obrazac zloupotrebe sudova za promociju svoje političke agende.

"Ovaj slučaj nije nikada trebao biti pokrenut. Od početka je bila očita neadekvatnost njegovih pravnih tvrdnji. Niti jedan razuman advokat ne bi ga pokrenuo. Namijenjene političkoj svrsi, niti jedna od tačaka izmijenjene tužbe nije sadržavala legitiman pravni zahtjev", napisao je Middlebrooks u 45 stranica dugoj odluci.

Trump je tužio Clinton, demokratsku predsjedničku protukandidatkinju 2016. godine, tvrdeći da su ona i drugi demokrati nastojali namjestiti izbore lažno optužujući njegovu kampanju za povezanost s Rusijom.

Middlebrooks, kojeg je na mjesto sudije imenovao upravo predsjednik Bill Clinton 1997. godine, suprug demokratkinje, odbacio je slučaj u septembru, nazvavši tužbu "političkim manifestom od dvjesto stranica koji opisuje njegove pritužbe protiv onih koji su mu se protivili".

Trump je 2020. odstupio s predsjedničke funkcije pošto ga je porazio demokrat Joe Biden, nakon čega je opetovano iznosio lažne tvrdnje, govoreći o izbornoj prevari.

Milijarder je najavio kandidaturu na predsjedničkim izborima i 2024. godine.

HINA