Gilles Devers, predstavnik palestinskih žrtava pred MKS-om, podnio je tužbu Tužilaštvu MKS-a.     Foto: Reuters Archive

Advokati palestinskih žrtava podnijeli su peticiju da se izraelski napadi na Gazu i zločin genocida uvrste u aktuelnu palestinsku istragu na Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Hagu.

Gilles Devers, predstavnik palestinskih žrtava pred MKS-om, podnio je tužbu Tužilaštvu MKS-a.

Njegovu delegaciju su činili i direktor Međunarodne alijanse za slobodu i dostojanstvo (AFD) za Bliski istok i Sjevernu Afriku Abdelmajid Mrari, bivši član belgijskog Senata Pierre Galand i jordanski advokat Khaled Al-Shouli.

Mrari je rekao da MKS ima jurisdikciju nad zločinima počinjenim u Palestini.

"Namjera izraelske vojske u napadu na Gazu je vrlo jasna, a to je da očisti Gazu od Palestinaca. To su kazali vojni i politički zvaničnici", rekao je Mrari.

Divers je novinarima ispred Tužilaštva MKS-a kazao da akcije Izraela u Gazi predstavljaju elemente zločina genocida.

"Ratni zločini se ispituju u trenutnoj istrazi MKS-a. Treba se istražiti i zločin genocida", rekao je on.

Devers je također kazao da prisiljavanje više od milion ljudi na migriranje i prekid pristupa hrani, vodi, energiji i lijekovima ukazuje na cilj potpunog uništenja stanovnika Gaze.

"U peticiji za tužbu su potpisi više od 300 advokata iz mnogih dijelova svijeta, kao što su Francuska, Turkiye, Kanada, Pakistan i Ujedinjeni Arapski Emirati", kazao je Devers.

Devers je naglasio da govor mržnje izraelskih zvaničnika protiv Palestinaca i njihovi planovi da deportuju stanovnike Gaze u Sinajsku pustinju jasno ukazuju na genocid.

Pierre Galand, koji je bio senator u Belgiji između 2003. i 2007. godine, smatra da Palestinu treba priznati kao državu, a da belgijsko Ministarstvo vanjskih poslova to stalno odgađa.

Navodeći da su advokati situaciju u Gazi proglasili "suočenjem s genocidom", Galand je rekao da su se okupili da zaštite ljudska prava i osiguraju zadovoljenje pravde.

Jordanac Al-Shouli je rekao da su mnoge njegove kolege i članovi porodice ubijeni u Gazi.

"Imat ćemo ili mač pravde ili krv palestinskih žrtava. Ovdje smo radi pravde", rekao je Al-Shouli.

TRT Balkan / agencije