U regionu se nalaze timovi za traganje i spašavanje iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Francuske.        Foto: AA

Nastavljena je potraga za podmornicom koja je nestala 18. juna dok je spuštala ljude do olupine Titanica.

Kanadski vojni avion za potragu otkrio je u srijedu zvukove za koje misle da bi mogli dolaziti iz podmornice. Nakon toga su spasilački timovi američke obalne straže pojačali svoje aktivnosti u cilju pronalaženja podmornice.

Kako bi pronašli podmornicu, za koju se smatra da je na dubini od oko četiri kilometra, timovi pomoću posebnih uređaja skeniraju veliko područje na dnu okeana.

Područje u kojem je pronađena olupina Titanica je veoma mračno. Podmornici je ostalo samo nekoliko sati kiseonika.

U regionu se nalaze timovi za traganje i spašavanje iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Kanade i Francuske.

U podmornici su britanski milijarder Hamish Harding, koji posjeduje Action Aviation, pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov sin Soleiman Dawood, francuski pilot podmornice Paul Henry Nargeolet i Stockton Rush, osnivač i izvršni direktor OceanGatea, koji posjeduje podmornicu i organizuje misije.

Osmodnevna karta za obilazak, koja uključuje ronjenje kako biste vidjeli olupinu Titanica u podmornici, košta 250.000 dolara.

Mjesto olupine Titanica nalazi se u sjevernom Atlantskom okeanu, oko 3,7 kilometara ispod površine okeana.

Titanic je 10. aprila 1912. godine krenuo na svoje prvo prekookeansko putovanje iz luke Southampton ka New Yorku. Kapetan Edward John Smith tada je namjerno krenuo kraćim kursom, sjevernijim od propisanog i time zanemario opasnost od sudara s ledenim santama.

Samo četiri dana kasnije Titanic se sudario sa santom leda, koja ga je prepolovila i potopila dva sata kasnije. Potonuće Titanica prije 105 godina smatra se najvećim brodolomom u modernoj historiji.

Od 2.224 putnika i članova posade koji su bili na Titanicu, nesreću je u hladnim vodama Atlantika preživjelo 710 osoba, dok se utopilo više od 1.500.

Olupinu potonulog Titanica na dnu Atlantskog okeana 645 kilometara od Newfoundlanda pronašao je moreplovac Robert Ballard 1985. godine.

U periodu od 1987. do 2004. godine ronilačke ekipe su iz olupina izvukle brojne predmete koji danas na svjetskim aukcijama dostižu basnoslovne sume.

TRT Balkan / agencije