Zajedno s Timbuktuom, grad Djenne je igrao ključnu ulogu u širenju islama duboko u afrički kontinent.       Foto: TRT World

Tokom godišnjeg festivala pod nazivom "Crepissage", hiljade se okupljaju kako bi popravili i ojačali najveću građevinu na svijetu izgrađenu od blata prije kišne sezone u julu i augustu.

Muškarci, žene i djeca nose banco – mješavinu zemlje, vode, rižinih mekinja, shea maslaca i praha baobaba – koji štiti 20 metara visoku džamiju od erozije uzrokovane obilnim kišama i pukotina koje nastaju zbog toplote.

Vjeruje se da je džamija prvi put izgrađena u 13. stoljeću, a izgrađena je korištenjem lokalnih materijala kako bi prikazala jedinstvenu sudansko-sahelijsku arhitekturu regije.

Događaj ponovnog malterisanja nije samo aktivnost održavanja kako bi se osigurao opstanak džamije, već se slavi i kao festival u čast zajednice, vjere i naslijeđa Djennea.

Zajedno s Timbuktuom, grad Djenne je igrao ključnu ulogu u širenju islama duboko u afrički kontinent. Počevši od 13. stoljeća, grad je postao trgovačko žarište jer je bio povezan s ključnim trgovačkim putevima koji su se protezali od obala zapadne Afrike pa sve do obale Sredozemnog mora i Bliskog istoka.

U ranim satima iščekivanog dana, gradske ulice ožive uz pjesmu i igre koje se izvode pod mjesečinom, a oko 4 sata ujutro – zviždaljka označi početak najvažnijeg događaja u godini.

TRT Balkan