Meteo France: Izmjeren najtopliji srpanj od početka mjerenja u Francuskoj.     Foto: Reuters

Na trgu ispred opere jedan je od mnogih tzv. urbanih toplinskih otoka u gradu, u kojima nema drveća koje bi pružilo hlad i snizilo temperaturu zraka.

Samo nekoliko minuta hoda dalje Parizom, u hladovini drveća duž Talijanskog bulevara, temperatura je iznosila 28 stupnjeva Celzijevih.

"Odmah ima malo povjetarca. Možete disati", rekao je stručnjak za urbano planiranje Tangui Le Dantec, koji je osnovao akcijsku skupinu Aux Arbres Citoyens, koja se protivi sječi drveća.

Pariz loše stoji kada je riječ o zelenim površinama u usporedbi s drugim svjetskim velegradovima.

Po podacima organizacije World Cities Culture Forum, samo 10 posto Pariza zelene su površine kao što su parkovi i vrtovi, u odnosu na 33 posto u Londonu i 68 posto u Oslu.

Prošli mjesec bio je najtopliji srpanj u Francuskoj otkad postoje mjerenja, prema nacionalnoj meteorološkoj službi Meteo France.

Gradske vlasti stoga žele stvoriti "otoke svježine" i planiraju posaditi 170.000 stabala do 2026. godine.

Također uklanjanju beton s desetaka školskih igrališta i zamjenjuju ga zemljom i vegetacijom.

"Riječ je o velikom projektu sadnje stabala i vegetacije, puno većem nego za vrijeme prethodnih gradskih uprava", rekao je zamjenik gradonačelnice Jacques Baudrier, zadužen za zelenu energetsku tranziciju zgrada.

No, i zbog toga neki prosvjeduju. Le Dantec i drugi ekološki aktivisti ističu, naime, da lokalne vlasti sijeku desetke starih stabala kako bi dobile prostor za parkove. A mlada stabla osjetljivija su na sušu i slabije štite od vrućine.

Aktivist Thomas Brail snimio je u travnju rušenje više od 70 stabala u sjevernim predgrađima kako bi se stvorio prostor za "zeleni pojas" oko grada, kako je to zamislila gradonačelnica Anne Hidalgo.

Urbani planeri ističu da se Pariz ne može redizajnirati, kako bi bolje podnosio klimatske promjene, bez rušenja nekih stabala.

No, Brail naglašava: "Ta stabla su imala svoju ulogu".

FENA