Francuska se suočava sa stalnim demonstracijama od 16. marta.     Foto: Reuters

Tokom protesta u Francuskoj, koji su nastavljeni i sinoć nakon odluke Vlade da bez glasanja usvoji zakon kojim se starosna granica za penzionisanje podiže za dvije godine, privedena je 201 osoba.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin zahvalio se 13.000 policajaca i pripadnika žandarmerije koji su bili na dužnosti tokom protesta.

Naveo je da je 175 pripadnika snaga sigurnosti povrijeđeno tokom protesta. Također, Darmanin je kazao da je tokom protesta privedena 201 osoba.

Francuska se suočava sa stalnim demonstracijama od 16. marta, kada su predsjednik Emmanuel Macron i premijerka Elisabeth Borne odlučili koristiti ustavna ovlaštenja za usvajanje zakona o penzionoj reformi bez saglasnosti parlamenta.

Reforme uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, kao i najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu penziju. Plan je izazvao bijes građana otkako je objavljen prošle godine, a masovni protesti i štrajkovi održavaju se od januara širom zemlje.

Vlada Francuske u međuvremenu se oglasila da neće povući kontroverznu penzionu reformu uprkos štrajkovima, masovnim protestima i nasilju u mnogim gradovima u zemlji.

TRT Balkan / agencije