Teroristička grupa je otela više od 30 djece od početka godine kako bi ih regrutovala u područjima koje je okupirala u pokrajinama Aleppo, Raqqa, Deir Ezzor i Al-Hasakah.      Foto: AA

"Teroristička grupa PKK/YPG nedavno je otela dvije tinejdžerice u sjevernoj Siriji kako bi ih regrutovala u svoje oružane redove", izjavio je glasnogovornik opozicije.

"Djevojčice, u dobi od 14 i 16 godina, otete su 6. juna u Shahba u pokrajini Aleppo", rekao je Redor al-Ahmed za Anadoliju.

"Otetim maloljetnicima nije dozvoljeno komunicirati sa svojim roditeljima", dodao je.

Teroristička grupa obično odvodi otetu djecu u terorističke logore radi vojne obuke. Od početka godine otela je više od 30 djece kako bi ih regrutovala u područjima koje je okupirala u pokrajinama Aleppo, Raqqa, Deir Ezzor i Al-Hasakah.

Upotreba djece kao naoružanih boraca izričito je zabranjena prema međunarodnom humanitarnom pravu i definisana je kao ratni zločin.

U svojoj gotovo 40-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koji je označen kao teroristička organizacija od Turkiye, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad.

YPG je njihovo sirijsko krilo.

TRT Balkan